Processen startede med en henvendelse fra støtteforeningen til Skovlegepladsen, som kom til Fanø Kommune med et forslag til en ny legepladsudformning for pladsen ved Realen. Støtteforeningen vidste dog ikke på daværende tidspunkt, at Fanø Kommune ikke ejer pladsen.
Fanø Kommune solgte nemlig i 2019 Realbygningen inklusiv pladsen ved bygningen til Spillestedet Realen, hvormed spillestedet overtog grunden. For at der fortsat kunne være en legeplads på arealet, blev der ved salget tinglyst en deklaration, som gav Fanø Kommune en brugsret til at placere en legeplads på stedet, som kommunen også har ansvaret for at vedligeholde.
Legepladsforslaget fra Skovlegepladsens venner skulle derfor først godkendes af Realen, inden det ville kunne iværksættes. Som grundejer foreslog Realen, at man i stedet for at vælge et færdigt legepladsoplæg fra en forhandler i fællesskab gik sammen med støtteforeningen om også at få kigget på hele arealet og fik udformet en ny flot legeplads, som samtidig blev tilpasset omgivelserne i det gamle Nordby omkring stedet.
Grundejeren ville også gerne bevare stedet som et grønt parkanlæg midt i byen med plads til både ophold og legeplads. Kort og godt var der enighed om at arbejde videre med ideer til en ny legeplads ved Realen.
Fælles projekt og enighed
Med støtte fra Fanø Kommunes legepladspulje delte Fanø Kommune og Realen udgiften på 30.000 kr. lige over til en arkitekt, som kunne facilitere en proces, hvor man i fællesskab kunne drøfte legepladsens udformning i sammenhæng med både Realens og støtteforeningens ideer til hele pladsens udformning.
Inputtet fra både Realen og fra støtteforeningen er nu blevet samlet i et fælles oplæg til et projekt. Detaljerne i projektet, som er tegnet af bygnings- og landskabsarkitekt Helene Plet, kan ses forneden. Legepladsen breder sig ud over hele pladsen, som udvides og både rummer en legeplads til de små tumlinger og en særskilt motoriklegeplads til de lidt større børn. Projektet rummer desuden siddemøbler og bevægelsesredskaber til de voksne.
I oplægget kunne parterne således glæde sig over, at der var tænkt i et nyt byrum med plads til mere end blot en ny legeplads, men også et mødested for både børnefamilierne, bedsteforældregenerationen og turisterne.
I projektet var der også lavet en plan for en legeplads til de lidt større børn, som støtteforeningen Skovlegepladsen venner havde ønsket det fra starten. Støtteforeningen kvitterede derfor også kort herefter for oplægget med et tilbud om at medfinansiere projektet med 500.000 kr.
Finansiering til legeplads var på plads
Støtteforeningens tilbud sammenholdt med Fanø Kommunes bidrag ville dermed sikre, at finansieringen til foreningens oprindelige ønske nu var på plads. Samtidig muliggjorde foreningens medfinansiering, at legepladsen, som vist på nedenstående tegning, kunne sættes op i en etapeplan, før finansieringen til resten af pladsen var tilvejebragt.
Efterfølgende trak støtteforeningen dog pludselig deres tilbud tilbage og gav i stedet tilsagn om økonomisk støtte til projektet på 25.000 kr. – hverken Realen eller Fanø Kommune er nærmere bekendt med de ændrede betingelser for tilskuddet.
I mellemtiden har Fanø Kommune opgraderet området og den nuværende legeplads med bl.a. nye gynger og hængekøjer, og kommunen og Realen arbejder videre på projektet om at skabe et nyt, grønt byrum med bl.a. ny legeplads midt i Nordby.
Alle interesserede aktører, som har lyst til at bidrage til realiseringen af projektet, er velkomne til at henvende sig til Fanø Kommune på bgsejb@fanoe.dk
Siden 2019 har Realen arbejdet med en vision om en byhave, der er en forlængelse af en tiltænkt udvidelse af Realen, hvor der skabes et attraktivt byrum som et naturligt mødested for alle aldre.
Læs Realens deklaration og se skitseforslaget her: