De små danske kommuner - særligt ø-kommunerne og i særdeleshed Fanø - har en række særlige økonomiske udfordringer, som udligningsreformen ikke har taget højde for. Derfor har de ikke samme økonomiske grundvilkår som større kommuner og det er markant dyrere for dem at levere service til borgerne.
Det var i hovedtræk det budskab, som de folketings- og lokalpolitikere, der havde takket ja, da Fanø Kommune sammen med VIVE og den lokale folketingspolitiker Anders Kronborg(A) havde inviteret frokostmøde på Christiansborg, fik fortalt.
Her blev en ny rapport, som for første gang har identificeret stordriftsfordelene og smådriftsulemperne i kommunerne, præsenteret af Kurt Houlberg, professor i VIVE, og efterfølgende flittigt drøftet.
Rapporten peger på, at en kommune af Fanøs indbyggermæssige størrelse årligt har smådriftsulemper for 23,6 mio. kr. Og hvor andre ø-kommuner kompenseres i en eller anden udstrækning via tilskud fra andre dele af udligningssystemet, er dette ikke tilfældet for Fanøs vedkommende. Tværtimod sender Fanø hvert år cirka 10.000 kr. pr. borger ud af kommunen som følge af udligningsreformen.
”Hvis man har et udligningssystem, som sigter på at udligne forskellene i de økonomiske grundvilkår imellem kommunerne, så er der ét grundvilkår, som man har fuldstændigt overset – nemlig det at være en lille kommune. Det ser ud til, at man har valgt at se bort fra det kriterie,” lød Kurt Houlbergs vurdering i forbindelse med præsentationen, som tydeligvis gjorde indtryk på de fremmødte deltagere, deriblandt 10 folketingspolitikere på tværs af partierne, otte lokale byrådspolitikere og borgmestrene fra Læsø og Fanø.
Stor opbakning til Fanø
Spørgelysten var derfor stor efter præsentationen, hvor langt de fleste gav udtryk for forståelse for Fanøs specielle situation, som udfordrer kommunens økonomi i særlig grad i disse år.
”Det var et meget positivt arrangement, hvor vi havde god deltagelse, dialog og gode spørgsmål. Det var tydeligt, at deltagerne havde forståelse for problemstillingen og de fleste udtrykte også stor grad af velvillighed til at hjælpe, hvorfor de forhåbentligt kan være med til at bære det ind i økonomiforhandlingerne. Så vi fik, hvad vi kom efter og kan ikke forvente mere på nuværende tidspunkt. Og så var det enormt positivt at opleve opbakning og hjælp fra både Anders Kronborg, Læsøs borgmester og fra vores eget byråd,” sagde Fanøs borgmester Frank Jensen efter mødet.
Også Anders Kronborg(A), som var medvært på frokostmødet, var meget tilfreds med dagens udbytte.
”Jeg synes, at denne præsentation og arrangementet er et yderst seriøst og professionelt stykke arbejde. Fanø fremstår som en kommune, som viser politisk sammenhold i en svær problemstilling, som de sagligt argumenterer for på en rigtig god og konstruktiv måde. Jeg er ikke i tvivl om, at der blandt mine politiske kolleger på tværs af partierne er sympati for problemstillingen efter mødet. Om vi kan løse det her og nu, må tiden vise, men man må sige, at det er en stor fornøjelse at opleve, at Fanø kommer her så velforberedte,” lød Anders Kronborgs vurdering efterfølgende.