Børn og ungeudvalg
Læs mere om Børn og ungeudvalg her.
Børn og ungeudvalget har kompetencen til at træffe afgørelser om tvangsanbringelse og andre tvangsmæssige indgreb i forholdet mellem forældre og børn.
Det er som udgangspunkt kommunens børn og ungeudvalg, der som første instans træffer afgørelser af tvangsmæssig karakter om et barn eller en ung.
Børn og ungeudvalget træffer bl.a. afgørelse i sager om:
- Tvangsmæssige undersøgelser af et barns eller en ungs forhold.
- Tvangsmæssig anbringelse af et barn eller en ung uden for hjemmet.
- Tvangsmæssig opretholdelse af en anbringelse uden for hjemmet.
- Afbrydelse af samvær og/eller kontakt mellem fx forældremyndighedsindehaveren og barnet eller den unge under en anbringelse uden for hjemmet.
- Overvåget samvær under et barns eller en ungs anbringelse uden for hjemmet.
I akutte tilfælde kan udvalgets formand eller næstformand træffe en foreløbig afgørelse om ovenstående. Formandens eller næstformandens afgørelse skal inden 7 dage forelægges hele udvalget.
Det er Socialforvaltningen, dvs. team Social og myndighed, der beslutter, om en sag skal forelægges for børn og ungeudvalget. Barnets eller den unges holdning til den påtænkte foranstaltning skal fremgå af Social og myndigheds indstilling til børn og ungeudvalget. Udvalget kan beslutte enten at følge eller at afvise teamets indstilling.
Med virkning fra den 1. januar 2022 består børn og ungeudvalget af følgende medlemmer:
- 2 politisk valgte medlemmer valgt af og blandt byrådet
Formand Lasse Harder Schousboe
Næstformand Mille Renée Larsen - 1 dommer, byretsdommer i retskredsen, udpeget af Domstolsstyrelsen
Henrik Tosti - 2 pædagogisk-psykologisk sagkyndige udpeget af Statsforvaltningen
Vivian Müggebier
Karen Krag
Indstillingen til børn og ungeudvalget skal indeholde en børnefaglig undersøgelse og en skriftlig redegørelse for vurderingen af, om betingelserne for den tvangsmæssige foranstaltning er opfyldt.
Indstillingen skal også indeholde en handleplan for anbringelsen. Planen skal angive det overordnede formål med anbringelsen, anbringelsens forventede varighed og den indsats, der skønnes nødvendig for at opnå formålet.
Endelig skal indstillingen også indeholde et referat af børnesamtalen, afholdt med barnet eller den unge inden den påtænkte foranstaltning, og som angiver barnets eller den unges holdning til den påtænkte foranstaltning.
Parter i en børnesag er:
- indehavere af forældremyndigheden.
- den unge over 12 år eller
- den af forældrene, der ikke har del i forældremyndigheden, men som afgørelsen om samvær eller kontakt vedrører.
Inden der træffes afgørelse i en sag om tvangsmæssig foranstaltning skal kommunen orientere sagens parter om retten til at se sagens akter og til at udtale sig i sagen.
At være part i en børnesag betyder, at man ved behandling af en sag ved børn og ungeudvalget har ret til:
- at have sin egen advokat med til mødet.
- at have en besidder med til mødet (f.eks. familiemedlem eller en ven).
- at udtale sig over for udvalget, inden der træffes afgørelse i sagen.
Børn og ungeudvalget er et ja/nej-udvalg og kan derfor alene beslutte at følge eller afvise forvaltningens indstilling.
Hvis barnets eller den unges øjeblikkelige behov ikke kan afvente, at sagen behandles i børn og ungeudvalget, kan formanden eller i dennes fravær næstformanden for børn og ungeudvalget træffe en foreløbig afgørelse. Formandens eller næstformandens afgørelse skal inden 7 dage forelægges hele udvalget.
For mere information
Afgørelser truffet af børn og unge-udvalget kan indbringes for Ankestyrelsen inden 4 uger efter, at klageren har fået meddelelse om afgørelsen.
Ankestyrelsen kan også selv træffe tvangsmæssige afgørelser, hvis Ankestyrelsen vurderer, at der er behov for det, f.eks. i de situationer, hvor barnets eller den unges akutte situation tilsiger en hurtig afgørelse.
For mere information: Ankestyrelsens hjemmeside