Det er svært at få kassen til at stemme i Fanø Kommune. Det er igen i år det overskyggende tema i forbindelse med Fanø Byråds igangværende budgetforhandlinger for det kommende år.
Det tema er langt fra nyt for de 11 byrådsmedlemmer, der de seneste år har været udfordret af, at kommunens økonomi er under gevaldigt pres. Et pres, som skyldes en række udefrakommende faktorer, der er med til at forringe de økonomiske rammevilkår for kommunen.
Særligt udligningsreformen tærer hårdt på økonomien. Således bidrager Fanø Kommune i 2024 med 32,7 mio. kr. til landsudligningen. I 2025 stiger det tal til 44 mio. kr. Ifølge en analyse udarbejdet af VIVE skulle Fanø i runde tal have lov at beholde cirka halvdelen af de midler.
Derudover har situationen med tabte indtægter i forhold til de nye grundskyldsberegninger ligeledes været med til at skabe stor økonomisk usikkerhed.
Arbejder på flere løsninger
Samlet mangler der i omegnen af 20 mio. kr. for at få budgettet i Fanø Kommune til at gå op.
Selv med en række spareforslag og fortsat fokus på stram økonomistyring med optimering af drift vil det ikke være muligt at løse den store økonomiske udfordring uden, at det vil få alvorlige konsekvenser for Fanø Kommune og forringe serviceniveauet markant.
Derfor arbejdes der i stedet videre med det strategiske arbejde med at få ændret den økonomiske skævvridning, som de strukturelle faktorer har forårsaget, og på den led øge indtægterne.
Resultatet af dialogen med skatteministeren udløser et tilskud, der løser noget af udfordringen med den manglende grundskyld i 2025 og dialogen fortsætter om muligheden for at fastsætte den rigtige grundskyld uden sanktioner.
Der er samtidig dialog med Indenrigsministeren allerede tirsdag i næste uge og kommunen har sendt en ansøgning til Indenrigs- og Sundhedsministeriet om tilskud til særligt vanskeligt stillede kommuner.
Budgetprocessen fortsætter i næste uge med politiske forhandlinger og udarbejdelsen af et budget til førstebehandling i Byrådet.