Hvad skal der ske med området ved Rindby Strand? Hvordan skal det udvikles og se ud i fremtiden?
De spørgsmål har det seneste stykke tid tiltrukket sig stor bevågenhed på Fanø, hvor byrådet på byrådsmødet den 15. maj 2023 sendte udviklingsplanen for Rindby Strand og ankomsten til Fanø tilbage til forvaltningen, hvorefter de på det ekstraordinære byrådsmøde den 22. maj 2023 godkendte en ansøgning på 30 mio. kr. til Dansk Erhvervsfremmebestyrelse.
Sideløbende har en interesseret investor meldt sig på banen og præsenteret et projekt ved Rindby, som omfatter bl.a. hotel, spa/wellness -område, kursus- og konferencefaciliteter, restaurant, ny købmandsbutik og pop-up-boder.
Debatten har båret præg af, at de forskellige projekter og planer er blevet sammenblandet, men hvordan hænger de egentlig sammen?
1. Udviklingsplanen for Rindby Strand og ankomsten til Fanø
En udviklingsplan sætter de overordnede fysiske rammer for udviklingen i et område, udpeger en række strategier og skitserer de åbningstræk, der skal sætte udviklingen i gang.
Den består af en strategisk plan med vision, målsætninger og anbefalinger til strategiske indsatser og en fysisk plan, der giver bud på den fysiske udvikling, der skal til for at nå i mål med vision og målsætninger.
Planen rummer den overordnede vision om Fanø i Balance. En vision for en fremtid, hvor der er balance mellem benyttelse og beskyttelse af naturen, balance mellem fordele og ulemper ved turismen og balance mellem den travle sommer fyldt med liv og aktivitet og den fredelige vinterperiode med ro, hvile og genopladning.
Udviklingsplanen er udarbejdet af Arkitema, Destination Lab og COWI på baggrund af en bred aktørinddragelse fra erhvervsdrivende og foreninger samt inputs fra en styregruppe, to borgerworkshops og høringer, ligesom den har været behandlet i Erhvervs-, natur- og teknikudvalget, Økonomi- og planudvalget og i Byrådet.
Kort sagt er udviklingsplanen første skridt på vejen til at finde ud af, hvad der skal ske i området ved Rindby Strand og ankomsten til Fanø, før evt. andre projekter skal besluttes.
Det vil sige, at udviklingsplanen IKKE kun handler om, hvorvidt der eksempelvis skal bygges et hotel eller ej, men at stillingtagen til et evt. hotelprojekt sker på baggrund af udviklingen af planen.
Udviklingsplanen vil blive behandlet igen på byrådsmødet i august 2023.
Følg arbejdet med udviklingsplanen her: https://www.fanoe.dk/kommunen/projekter/udvikling-af-rindby-strand-og-ankomsten-til-fanoe
2. Ansøgningen til Dansk Erhvervsfremmebestyrelse
Sideløbende med - og helt uafhængigt af - arbejdet med udviklingsplanen, annoncerede Dansk Erhvervsfremmebestyrelse(DEB), at de havde valgt at afsætte 97 mio. kr. til at skabe ny og forbedret turismeinfrastruktur og derigennem udvikling og fremme af private investeringer i turistområder.
Projektet skulle være på minimum 20 mio. kr., mens der maksimalt kunne opnås en projektstøtte på 30 mio. kr. med en projektmedfinansiering på 13,5 mio.
Det blev vurderet, at mange af de foreslåede temaer og elementer i udviklingsplanen for Rindby og ankomsten til Fanø kunne implementeres igennem projektmidler fra DEB sammen med private investeringer, hvorfor det besluttedes at sende en ansøgning inden tidsfristens udløb d. 23. maj.
Hvis ansøgningen bliver godkendt vil Fanø modtage i alt 43,5 mio. kr. – heraf 30 mio. kr. i støtte af DEB, mens de resterende 13,5 mio. kr. er via den private investor, PLANET-gruppen, som også har udtrykt interesse for et hotelprojekt, der indgår som økonomisk partner i projektet. Investorens egne investeringer gives altså ikke direkte til kommunen, men indgår i den samlede projektsum.
Ansøgningen blev behandlet i Erhvervs-, natur- og teknikudvalget, i Økonomi- og planudvalget og til sidst på byrådsmødet d. 15. maj, inden den endeligt blev godkendt på et ekstraordinær byrådsmøde d. 22. maj.
3. Hotelprojekt ved Rindby
I løbet af første halvdel af 2022 meldte en privat investor, PLANET-gruppen, sig på banen, som var interesseret i at opføre et projekt ved Rindby. Projektet omfatter bl.a. turisme, hotel, gastronomi, spa/wellness/pool-område, kursus- og konferencefaciliteter, hotelværelser, hotelsuites, hotel lodges, restaurant, ny købmandsbutik og pop-up-boder.
Et par erhvervsdrivende i Rindby Strand har indgået en betinget salgsaftale med PLANET-gruppen, som har haft løbende dialog med Fanø Kommune og byrådet om de fremtidige planer, som er blevet tilrettet ud fra tilbagemeldingerne.
Stillingtagen til hotelprojektet sker på baggrund af udviklingsplanen, som byrådet behandler i august 2023.
Følg hotelprojektet her: https://www.fanoe.dk/kommunen/projekter/hotelprojekt-ved-rindby