Beboere og pårørende på Fanø Plejecenter kan få indflydelse på egen situation gennem et brugerråd. Rådet fungerer som et forum for dialog mellem brugerne og kommunen.
Beboer- og pårørenderådet afholder møder efter behov.
Forretningsorden for Beboer- og pårørenderådet og vedtægter fås ved henvendelse til Fanø Plejecenter.
Referater fra før 2019 fås ved henvendelse til Fanø Plejecenter.
Fanø Kommune besøger uanmeldt Fanø Plejecenter én gang årligt for at føre tilsyn.
Formålet med tilsynet er, at myndigheden – blandt andet via de ældres oplysninger – kan sikre, at den ældre får den hjælp, de er visiteret til efter Servicelovens § 83 og 86.
Tilsynene skal desuden skabe mulighed for læring og fremadrettet udvikling.
Velfærdsforvaltningen, Sundhed & Administration sikrer, at uanmeldt tilsyn gennemføres én gang årligt.
Efter hvert tilsyn udarbejdes en rapport.
Se rapporterne for det uanmeldte besøg her:
Kommunen har ansvar for at føre tilsyn med personlig hjælp og pleje, hjælp eller støtte til nødvendige praktiske opgaver i hjemmet og følger op på, at borgere, der er visiteret til indsatserne, modtager den rette hjælp
Formål
Tilsynet skal afdække, hvordan sammenhængen er mellem de beskrevne og vedtagne rammer og den praksis, der udføres i hjemmeplejen. Tilsynet skal medvirke til at sikre kvalitet, faglighed, sikkerhed, tryghed og økonomisk ansvarlighed i hjemmeplejen hos såvel de kommunale som private leverandører.
Mål
Målet er, at sikre
- at de leverede ydelser – personlig pleje, praktisk hjælp og madservice - er i overensstemmelse med de ydelser, som borgeren er visiteret til
- at hjælpen leveres ifølge Fanø Kommunes kvalitetsstandarder
- at hjælpen svarer til borgerens aktuelle behov
Velfærdsforvaltningen, Sundhed & Administration sikrer, at uanmeldt tilsyn gennemføres én gang årligt.
Fanø Kommunes tilsynspolitik kan se her
Efter hvert tilsyn udarbejdes en rapport.
Se de seneste rapporter her:
Styrelsen for Patientsikkerhed føre tilsyn ud fra en løbende vurdering af, hvor der kan være størst risiko for patienternes sikkerhed. Det sker blandt andet på baggrund af proaktive risikoanalyser, klagesager, henvendelser fra patienter, pårørende, fagpersoner og offentlige myndigheder samt ved at følge mediernes omtale af sundhedsfaglige problemstillinger.
Styrelsen for Patientsikkerhed udarbejder en tilsynsrapport efter hvert tilsyn, hvoraf det fremgår, om der er konstateret overtrædelser eller mangler af betydning for patientsikkerheden.
Tilsynsrapport 2017 - Sundhedshuset, Hjemmepleje, Fanø Kommune
Referater fra Beboer- og pårørenderådet
Beboer- pårørenderådsmøde onsdag d. 1. juli i Sundhedshuset
Til stede: Merete Banke, Lisbeth Sørensen, Susanne Winsløw, Bente Baun, Vibeke Schøtt, Yvonne Sørensen, Tanja Klitaa, Inger Nørby, Kaja Petersen (referent)
På Lifesize: Maja Banke, Grethe Winsløw, Bente Beck
Referat:
Formand Merete Banke bød velkommen og skitserede baggrunden for dette møde, som dels er, at det ordinære møde i marts måned ikke blev afholdt pga. corona-nedlunkningen og dels, at beboer-pårørenderådet ønsker en orientering og en dialog omkring, hvad de besparelser i budget 2020, som byrådet har vedtaget på deres møde d. 15. juni 2020, vil komme til at betyde for beboerne på Fanø Plejecenter
- Dialog om livet på Fanø Plejecenter
Der er netop kommet en ny bekendtgørelse fra Sundheds- og ældreministeriet, som åbner for, at besøg på plejecentret fra og med torsdag d. 2. juli 2020 igen må finde sted inde på Plejecentret.
Der er stadig krav om, at sundhedsstyrelsens anbefalinger vedr. forebyggelse af smittespredning overholdes og at alle besøg gennemføres på forsvarlig vis.
Der arbejdes på højtryk på at omsætte den nye bekendtgørelse, til en lokal retningslinje for besøg på Fanø Plejecenter. Det forventes, at den nye retningslinje kan være klar til rund-sendelse til pårørende i løbet af torsdag d. 2. juli.
Åbning for besøg inde i beboernes lejligheder kommer til at betyde, at der bliver behov for ekstra rengøring (aftørring af kontaktflader) efter hvert besøg. Beboer-pårørenderådet foreslår, at denne opgave kommer til at påhvile de besøgende, så det ikke bliver en ekstra opgave for plejepersonalet.
Beboer-pårørenderådet spørger, om der er retningslinjer for test af medarbejdere.
Dette er der ikke, men alle medarbejdere har et stående tilbud om test og medarbejder, som har haft symptomer er blevet opfordret til at lade sig teste.
Mange af medarbejderne er testet og ingen er ind til nu fundet positive.
Hvis der kommer smitteudbrud, er der retningslinjer for, hvordan test af medarbejdere og beboere skal foregå. Hvis medarbejdere har symptomer på sygdom er instruksen, at de skal blive hjemme i 48 timer efter ophør af symptomer.
Den lokale retningslinje til medarbejderne beskriver, at de skal benytte visir, når de et tættere på borgeren ansigt til ansigt end 1 meter.
Pårørende har observeret eksempler på, at denne retningslinje ikke altid efterleves af medarbejderne, hvilket beboerne bekræfter. Teamlederne tager dette med tilbage til medarbejderne og indskærper, at denne retningslinje skal overholdes.
Pårørende nævner, at de små enheder med tæt kontakt til få medarbejdere har været en positiv ”sidegevinst” ved corona-forholdsreglerne. Det har for nogle af beboerne betydet en mere overskuelig og rolig hverdag.
Medarbejderne har samme oplevelse og det har antageligt været én af flere årsager til, at der har været et markant fald i sygefraværet i personalegruppen i starten af corona-perioden.
Hvis det på nogen måde er muligt at fastholde en bemanding på Fanø Plejecenter, som kan rumme, at der også fremover er to medarbejdere om aftenen i hvert hus, tilstræbes dette også fremover efter corona.
Pårørende i Enghuset spørger, om det er muligt, at noget af den bevoksning, der spærrer for udsyn fra gårdhaven til cykelstien kan blive klippet ned. Teamlederne vil drøfte dette forslag med beboerne og medarbejdere i Enghuset og evt. med pedellen, hvis ønsket bakkes op at Enghusets beboere.
Pårørende har en oplevelse af, at der mangler sammenhæng mellem dag- og aftenvagterne. Aftenvagten er ofte ikke informeret om, hvad der er foregået om dagen og kan ikke fortælle de små historier om, hvad der er sket i løbet af dagen.
De oplever sjældent, at de kalendere og kinabøger, som ligger på stuerne, bliver brugt til notater om dagligdagens hændelser – kun korte beskeder.
Teamlederne tager det op med medarbejderne, at de tænker på, at små notater om, hvad beboeren oplever, kan være med til at understøtte hukommelsen, så beboerne og pårørende kan have samtaler om hændelser i beboerens hverdag.
Pårørende spørger ind til, om der snart igen vil være fællesaktiviteter f.eks. Krop og bevægelse på Plejecenteret. Det er ikke umiddelbart nært forestående, at Aktivitetsteamet igen samler beboerne på tværs til fællesaktiviteter. De har dog fortsat aktiviteter i små grupper i husene og én til én aktiverer med beboerne, når der er mulighed for dette.
Pårørende viderebringer et spørgsmål fra mandagsklubben omkring, hvornår de kan start deres aktivitet op igen. Som fælles aktivitet er dette heller ikke nært forestående. Lederne overvejer, om der kan findes en løsning, hvor mandagsklubben kan går på skift i husene. Lederne tager selv kontakt til mandagsklubben, hvis der findes en mulighed.
- Besparelse i budget 2020
Byrådet har på deres møde d. 15 juni 2020 besluttet at gennemføre en række besparelser i budget 2020 med henblik på at rette op på en belastet økonomi.
Kaja gennemgår de besparelser, som vedrører Fanø Plejecenter.
Besparelserne er besluttet på følgende områder:
- Reduceret forbrug af vikarer fra vikarbureauerne
- Linnedservice gøres obligatorisk for alle beboere på Fanø Plejecenter
- Klippekort i Hjemmeplejen og på Fanø Plejecenter
- ”Varme hænder” på Fanø Plejecenter og MTO
Beboer-pårørenderådet udtrykker underen over, at det er muligt, at træffe beslutning om, at gøre linnedservice obligatorisk og de finder ikke beslutningen i orden og rimelig.
Pårørende udtrykker underen over, at der gennemføres besparelser, som påvirker Fanø Plejecenter på et tidspunkt, hvor alle stillinger netop er besat og hvor vi er inde i en god udvikling med den stab af medarbejdere, der nu er på stedet.
Beboer-pårørenderådet ønsker kontakt til Seniorrådet, som er i dialog med byrådet i den proces, der pågår, vedr. budget 2020 og 2021.
- Planlægning af september-mødet
Der skal afholdes ordinært Beboerpårørenderådsmøde i september. På dette møde skal der være valg til Beboer-pårørenderådet.
Datoen fastsættes til tirsdag d. 8. september kl. 16.
Hvor mødet kan afholdes afhænger af corona-retningslinjerne til den tid. Hvis det er muligt afholdes møde på Fanø Plejecenter i det store mødelokale ved Hjemmeplejen.
Emne/arrangement: Forslag om, at invitere Seniorrådet og Ældresagen til en dialog om fremtiden på Fanø Plejecenter. Kaja sender på vegne af beboerpårørenderådet en invitation til formændene for hhv. Ældresagen og Seniorrådet
Merete Banke nævner, at hun på sigt vil træde ud af beboer-pårørenderådet og at hun derfor allerede nu forbereder rådet på, at hun ikke fortsætter som formand efter vagtet i september.
- Telefonlister på beboer-pårørenderådets medlemmerne
Revideret telefonliste rundsendes med referatet
- Evt.
Beboerpårørenderådet efterspørger om der er noget nyt i forhold til renoveringen af Fanø Plejecenter. Ledelsen er ikke på nuværende tidspunkt inddraget i processen vedr. renovering.
Kaja undersøger, hvem der pt. er Fanø Kommunes kontaktperson til Domea og om der er noget nyt at formidle til beboere og pårørende vedr. renovering af Fanø Plejecenter.
Referat fra Beboer- pårørenderådsmøde - Tirsdag d. 8. september kl. 16.00
Den afgående formand, Merete Banke var ikke til stede, så derfor var Fællesleder Kaja Petersen mødeleder på mødet.
Kaja indledte med at byde velkommen til de mange fremmødte beboere og pårørende, inviterede gæster fra Seniorrådet og Ældresagen samt Kommunaldirektør Vibeke Kinch.
- Kort dialog om livet på Fanø Plejecenter
Siden corona-nedlukningen i marts måned har retningslinjerne på Fanø Plejecenter været, at beboere og medarbejdere så vidt muligt udelukkende er i eget hus/ét hus.
Siden sidste uge er dette ændret, således at medarbejdere kan arbejde på tværs i to huse (hhv. Kerne-/Digehuset og Hyben-/Enghuset) og ligeledes at aktiviteter for beboerne (f.eks. mandagsklubben) kan foregå for to huse samlet.
Ændringen vurderes forsvarlig pga. den generelle situation med mindsket smittetryk i Danmark og ingen Corona-smittede på Fanø.
Ændringen sker for at normalisere forholdene for beboerne, i den grad det på nuværende tidspunkt vurderes forsvarligt.
Endelig er der planlægningsmæssige og ressourcemæssige grunde til, at vi er nødt til at tilstræbe mere "normale forhold".
Pårørende efterspørger, at der kan løsnes op for retningslinjerne for besøg på Fanø Plejecenter, således at besøgene igen kan gå gennem de almindelige indgange og direkte til beboernes lejligheder. Besøgene undgår derved at skulle kalde på en medarbejder for at blive lukket ind af terrassedørene.
Pårørende efterspørger, om der er opgaver, som de kan varetage/hjælpe med i lighed med før corona-nedlukningen.
Lederne på Fanø Plejecenter vil drøfte begge forespørgsler internt og med Fanø Kommunes Sundhedsberedskab med henblik på at vurdere fordelen ved disse ”åbninger” i forhold til evt. øget risiko for smittespredning.
Kaja fortæller om to beløb, som udbetales fra staten i forbindelse med én af deres corona-pakker og som skal komme Fanø Plejecenters beboere til gode.
Det ene beløb på kr. 36.000 skal gå til udflugter og turer ud i det fri for plejecenterets beboere. Aktivitetsmedarbejderne planlægger turer, som afvikles i løbet af efteråret. Det tilstræbes, at turene differentieres således, at alle de beboere, som har mulighed for at komme på tur, bliver tilgodeset.
Et andet beløb på kr. 90.000 skal gå til at sikre sociale kontakter i forbindelse med evt. besøgsrestriktioner i forbindelse med smitteudbrud/øget smittetryk. Vi arbejder på etablering af en pavillon (drivhus/orangeri), som vil muliggøre besøg på udeområdet, hvis vi igen bliver ramt af ”nedlukning”. En pavillon vil også være et aktiv for beboerne og pårørende, selv om der ikke igen skulle blive lukket for besøg.
Spørgsmål fra pårørende om der er nogle af de besparelser, der blev gennemført i foråret på ældreområdet i forbindelse med den økonomiske genopretningsplan for 2020, der nu genovervejes/”tages af bordet” i lighed med, hvad der er sket vedr. taksterne for børnepasning.
Kommunaldirektør Vibeke Kinch orienterer om, at den økonomiske genopretningsplan for 2020 fastholdes på ældreområdet.
Ligeledes orienterer hun om, at det ansættelsesstop, som Fanø Kommune pt. håndhæver, ikke har været effektueret på plejeområdet. Her har alle vakante stillinger været opslået og søgt besat.
Forespørgsel fra pårørende vedr. den mangelfulde vedligeholdelse af både bygninger og udearealerne omkring Fanø Plejecenter. (se pkt. 2)
Bemærkning fra en beboer, som for nylig har oplevet at komme til at vente længe ved færgen og derved komme for sent til en tid på sygehuset.
Vibeke Kinch orienterer om de aftaler, Fanø Kommune har med færgeriet og med Region Syddanmark, som skal afhjælpe denne problematik. Følgende aftaler er gældende:
- Fra Fanø-siden kan både Fanø Taxa og Flex-taxa benytte ø-rækken.
- Fra Esbjerg-siden skal vornmanden have en business-bizz, som giver adgang til række 2, hvilket betyder, at taxaen kommer med næstefølgende afgang.
- Hvis en beboer følges af en ledsager fra ledsagergruppen, findes der et ”ledsagerkort”, som ledsageren skal have med. I tilfælde af ventetid ved færgen giver dette kort fortrinsret til først kommende afgang.
På mødet kommer det frem, at aftalerne åbenbart ikke er kendt af alle medarbejder ved færgeriet og på Fanø Plejecenter. Ligeledes er ikke alle vognmænd, der kører ture for Flex-trafik orienteret om aftalerne. Vibeke Kinch følger op på dette.
Vedr. aftalen om ledsagerkort, bliver det klarlagt, at denne aftale ikke har været praktiseret gennem længere tid og at medarbejderne på Fanø Plejecenter og de nuværende ledsagere tilsyneladende ikke alle har kendskab til aftalen. Lederne på Fanø Plejecenter følge op på dette og sørge for, at medarbejderne har kendskab til aftale og adgang til ledsagerkort.
Ligeledes vil Inge Pultz fra ledsagertjenesten sørge for, at ledsagerne alle har et ledsagerkort.
- Status vedr. renovering af Fanø Plejecenter
Fanø Kommune har i en periode været i dialog med Domea vedr. vedligeholdelsen af Fanø Plejecenter. Domea har for ¾ år siden erkendt, at de ikke har levet op til deres ansvar og at vedligeholdelsesplanen for Fanø Plejecenter har været misligholdt fra deres side.
Boligforeningernes Landsbyggefond er inddraget og ser positivt på at indgå i finansiering af de omfattende renovering-/vedligeholdelsesopgaver, der nu forestår på Fanø Plejecenter.
En KLK-rapport, som blev udarbejdet i 2017 klarlægger, at den demografiske udvikling på Fanø betyder, at der i nær fremtid vil være et øget behov for plejeboliger.
På den baggrund har Byrådet bedt Domea om, at beskrive tre forskellige senarier for, hvad der skal ske i forhold til renovering af Fanø Plejecenter. De tre senarier, som forelægges for Social- og sundhedsudvalget i uge 39, er følgende:
- Renovering af de eksisterende bygning
- Renovering og modernisering af nuværende bygninger og tilbygning af et antal nye boliger i relation til den nuværende placering. (de små boliger bygges om, så tre boliger bliver til to)
- Et nyt plejecenter med 50 boliger på en ny adresse.
Det er hensigten, at Byrådets beslutningen omkring, hvilket projekt der skal gennemføres, træffes hurtigt.
Sideløbende her med foregår almindelig, nødvendig vedligeholdelse på de nuværende bygninger.
I forhold til budget 2021 og hvad der skal ske på ældreområdet i den sammenhæng lægger Byrådet op til en proces med inddragelse af interessenter på området (f.eks. Seniorrådet, Ældresagen, og pårørende til beboere på Fanø plejecenter og brugere af Hjemmeplejen.
- Dialog med Seniorrådet og Ældresagen
Foranlediget af de besparelser, som blev effektueret på ældreområdet i forbindelse med den økonomiske genopretningsplan, som blev gennemført i foråret, har Beboer-pårørenderådet valgt at invitere Seniorrådet (repræsenteret ved Ove Gejl) og Ældresagen (repræsenteret ved Kirsten Poulsen, Frede Dauer og Inge Pultz) til dette møde.
Beboer-pårørenderådet havde ikke høringsret i forbindelse med besparelserne og ønsker derfor et tættere samarbejde til de aktører på ældreområdet, som har nemmere adgang til det politiske system
Både seniorrådet og Ældresagen har i de forgangne måneder haft flere møder med politikerne og de arbejder ihærdigt for, at der ikke sker nedskæringer på ældreområdet. Hvor Seniorrådet er et valgt organ, som skal høres i forbindelse med politiske dispositioner, som omhandler den ældre del af befolkningen, er Ældresagen en uafhængig organisation, som i kraft af sin størrelse har mulighed for at øve indflydelse på politiske beslutninger. Ligeledes har Ældresagen et organisatorisk ”bagland” at trække på.
Både Seniorrådet og Ældresagen tilkendegiver, at de fremadrettet gerne indgår i et mere formaliseret samarbejde med Beboer-pårørenderådet. Det aftales, at når der er valgt en ny formand for Beboer-pårørenderådet, rette denne henvendelse til formanden for Seniorrådet og formanden for Ældresagen med henblik på at etablere kontakt.
- Status på Corona i relation til Fanø Plejecenter
Se pkt. 1.
Test af medarbejdere: Rigtig mange medarbejdere bliver testet løbende, når de har symptomer eller af anden årsag ønsker at få afkræftet, at de kunne være smittet med Covid-19.
Sundhedsmyndighederne har udstedt retningslinjer vedr. test af medarbejdere, som betyder, at sundhedspersoner i kommuner med lavt smittetryk skal tilbydes test (i arbejdstiden) hver 6. uge. I kommuner med højt smittetryk, skal testning tilbydes hver 2. uge.
Fanø Kommune går i samarbejde med Region Syddanmark ift. oplæring af medarbejdere, der skal foretage de lokale tests samt logistikken omkring testning i øvrigt.
Vi forventer, at dette falder på plads i løbet af den kommende måned.
- Valg til beboer- pårørenderådet
Følgende blev valgt:
Beboerrepræsentanter:
|
Hans Skeby – Kernehuset Vakant – Digehuset Preben Hjort Nielsen – Hybenhuset Grethe Winsløw – Enghuset |
Pårørenderepræsentanter:
|
Bente Baun – Kernehuset Vibeke Due Christensen – Digehuset Carina Storm – Hybenhuset Susanne Winsløw – Enghuset Yvonne Sørensen – Kernehuset (suppleant) Vibeke Schøtt – Enghuset (suppleant) |
Medarbejderrepræsentanter:
|
Bente Beck – aftenvagt Kerne-/Digehuset Helle Jørgensen – Aftenvagt Hyben-/Enghuset Kaja Petersen (Fællesleder) – sekretær for rådet |
- Evt.: Intet