Udeservering
Læs mere om Udeservering her.
Udeservering er ikke et fast defineret begreb som findes i en bestemt lov. Det vedrører flere forskellige regler og myndigheder.
Her er der samlet lidt tips og gode råd til, hvordan du som restauratør skal forholde dig, hvis du ønsker at servere udenfor. Nedenstående er dog ikke en erstatning for konkret vejledning eller tilladelse fra relevante myndigheder.
Først og fremmest skal du have en tilladelse til at servere stærke drikke – en alkoholbevilling. Den søges hos politiet og udstedes af Bevillingsnævnet.
Servering betyder dog efter Restaurationsloven: salg af stærke drikke til nydelse på eller ved salgsstedet. Det er det, en alkoholbevilling rummer tilladelse til, med mindre der er beskrevet andet i dens udformning. Du skal derfor have en alkoholbevilling for at kunne servere udendørs ved salgsstedet.
Det er vigtigt, at gøre sig klart, hvem der er ejer af det areal, du ønsker at servere udendørs på.
Din alkoholbevilling gælder som hovedregel til hele den matrikel, som fremgår af ansøgningen/bevillingen. Du skal derfor ikke spørge Bevillingsnævnet om tilladelse til udeservering.
Hvis du vil være sikker på, at du ikke overtræder lovgivningen i forbindelse med udeservering på egen grund, kan det være en god idé at kontakte to myndigheder hos kommunen:
Fanø Kommune er både myndighed og ejer af offentlige arealer og veje. Det betyder, at du skal sikre dig tilladelse til udeservering hos Teknisk forvaltning.
Når du har din alkoholbevilling og afklaret, at det pågældende areal kan benyttes til udeservering, så kan du påbegynde udeserveringen.
Ledelsen på restaurationen skal kunne påse, at serveringen foregår på forsvarlig vis, ligesom du skal overholde Restaurationsloven og eventuelle vilkår i din alkoholbevilling.
Du skal ligeledes gøre dig klart, at en alkoholbevilling ikke giver tilladelse til detailsalg. Som nævnt indledningsvist, betyder servering efter Restaurationsloven: salg af stærke drikke til nydelse på eller ved salgsstedet.
Med andre ord, så skal udskænkningen foregå med det helt klare udgangspunkt, at gæsten indtager den serverede genstand på eller ved salgsstedet, og der bør derfor være plads til de betalende gæster.
Det kan være i strid med Ordensbekendtgørelsen, Restaurationsloven og alkoholbevillingen, hvis din måde at servere på giver anledning til, at gæsterne medbringer genstandene og drikker dem på gaden, i stedet for at indtage de serverede genstande på eller ved forretningsstedet.
Politiet påser, at du overholder din alkoholbevilling og også, at din servering på offentlige arealer er i overensstemmelse med Ordensbekendtgørelsen. Hvis du er bekymret for, om dit koncept for udeservering kan udgøre et problem i henhold til Ordensbekendtgørelsen, kan du søge vejledning ved politiet.
Hvis du ønsker at sælge alkohol, så skal det ske under iagttagelse af reglerne i lov om detailsalg fra butikker. Du bør i så fald kontakte politiet, idet det kan betragtes som en ændring af dit koncept i forhold til alkoholbevillingen.
Hvis du ønsker at lave detailsalg af stærke drikke på offentligt areal, kræver det en stadetilladelse. Den kan du søge hos Teknisk forvaltning.
Hvis der er tale om enkeltstående arrangementer, som ikke hænger sammen med den daglige drift af virksomheden og nærhed til forretningsstedet, så kan du søge en lejlighedstilladelse. Se også Restaurationsplanen (her hører vi under Esbjerg Kommune).
Hvis du skal opstille telt eller lignende, skal du kontakte Teknisk forvaltning.