Et bredt flertal i Fanø Byråd er blevet enige om en aftale om budgettet for Fanø Kommune i 2023 og overslagsårene 2024-2026. Det står klart efter, at alle partier og lister med undtagelse af de konservative fredag den 23. september har sat deres underskrifter på et fælles budgetforlig.
Årets budgetforhandlinger har været præget af, at Fanø Kommune - ligesom hovedparten af landets øvrige kommuner - står i en økonomisk presset situation, som i høj grad skyldes flere udefrakommende faktorer.
Efterdønninger fra Corona-epidemien, krigen i Ukraine, stigende inflation, generel uro på finansmarkedet og de afledte effekter heraf har skabt store udfordringer, som også kom til udtryk i en historisk stram aftale mellem regeringen og KL om kommunernes økonomi for 2023.
”Byrådet har siden det første budgetseminar i foråret 2022 arbejdet med budgetlægning og efter sommerferien, hvor kommunens indtægter blev kendt, har vores arbejde været intensiveret og der har været brug for flere forhandlingsmøder end forventet på grund af situationens alvor,” forklarer borgmester Frank Jensen(B) om processen.
Større besparelser på både drifts- og anlægsudgifter
Summen af de forskellige udefrakommende faktorer samt uforudsete stigende serviceudgifter og udgifter på overførselsindkomstområdet har skabt økonomiske udfordringer for Fanø Kommune, som medfører, at det er nødvendigt at gennemføre betragtelige reduktioner for cirka 13 mio. kr. på både drifts- og anlægsbudgettet.
En af de største besparelsesposter på budgettet er det samlede anlægsbudget for Fanø Kommune, som reduceres fra i alt 12 mio. kr. over den fireårige budgetperiode til fire mio. kr., hvilket giver en årlig besparelse på tre mio. kr.
Derudover skal der spares mere end to mio. kr. på social- og sundhedsområdet i form af besparelser på rekruttering, tilpasninger og effektiviseringer, 700.000 kr. på skoleområdet i form af færre klasser og naturlig afgang i lærerteamet, mens der hentes 725.000 kr. ved at tilbagerulle forslaget om gratis kollektiv trafik.
Borgmester Frank Jensen lægger ikke skjul på, at flere områder, deriblandt kommunens forvaltning, hvor der skal spares cirka to mio. kr. og afskediges medarbejdere, bliver ramt. Ud over afskedigelser skal der administrativt også spares ved at skære ned på konference- og kursusaktivitet på politisk niveau, bedre brug af indkøbsaftaler og færre udgifter til advokat- og konsulentsalær.
”Selvom vi har bestræbt os på at lave besparelser, som rammer færrest muligt, kommer vi ikke udenom, at der vil være nogen, der bliver påvirket. Men når vi skal ud og lave nogle betragtelige besparelser nu - og det er vi tvunget til – bliver vi desværre nødt til at træffe nogle svære beslutninger. Eftersom hovedparten af en kommunes økonomi går til lønninger, så kan vi ikke komme gennem det her uden at skære på antallet af medarbejdere. Det kommer til at gøre ondt, men vi bliver nødt til at gøre det,” forklarer Fanøs borgmester.
Fremtidssikrede prioriteringer
Fanø Byråd har valgt at gøre brug af muligheden for at hæve skatten som et alternativ til yderligere besparelser. Det betyder, at udskrivningsprocenten stiger fra 25,43 pct. til 25,66 pct., hvilket giver 1,5 mio. kr. mere i budgettet.
Hvor man i flere kommuner tyr til større besparelser på børne- og dagpasningsområdet for at få budgetterne for 2023 til at hænge sammen, har Fanø Byråd prioriteret området ved at holde hånden under dagplejen, som fortsætter uændret, mens takststigningerne i dagpleje, vuggestue, børnehave, SFO og klub bliver minimale og dermed ligger markant under landsgennemsnittet.
”Vi har valgt at prioritere fortsat at være en attraktiv kommune for børnefamilier med forholdsvis lave takster og et godt udbud af dagpasningstilbud. Det skal bl.a. ses i lyset af, at vi har stor fokus på bosætning og vi jo gerne vil have endnu flere børnefamilier til øen i fremtiden. Samtidig har vi lyttet til de høringssvar, vi har modtaget, så vi forsøger at tilgodese de forskellige ønsker og behov,” forklarer borgmester Frank Jensen.
En anden prioritering i budgetforhandlingerne har været på klima- og energiområdet, hvor der både er afsat midler til, at kommunens klimaindsats i forhold til DK2020 fortsættes, ligesom Ren Strand Fanø vil modtage tilskud til deres fortsatte aktivitet.