Natura 2000
Læs mere om Natura 2000 her.
Natura 2000 er et europæisk netværk af beskyttede naturområder. Netværket omfatter både habitatområder, der er udlagt for at beskytte naturtyper og særlige arter, og fuglebeskyttelsesområder, der skal beskytte en række træk- og ynglefugle.
Fanø er en næsten 20 km lang Vadehavsø, og i fuglebeskyttelsesområdet på øen findes klitter, klitlavninger, klitheder, kærområder og vidtstrakte strandenge. Langs østkysten desuden tagrørssumpe, og inde på øen flere nåletræsbevoksninger. Natura 2000-området har en samlet størrelse på 4.439 ha.
På Fanø Kommunes webkort kan du se et kort over Natura 2000-områderne.
Indsatsen frem til 2021 er at fortsætte det nuværende arbejde for at bevare og fremme arter og naturtyper inden for Natura 2000-områderne. Dette sker ved plejetiltag som
- afgræsning eller høslæt,
- rydning af træer og buske,
- hævning af vandstand ved lukning af grøfter,
- afbrænding og afskrabning på heder,
- udlæg af områder med hensyntagende færdsel og
- bekæmpelse af rovdyr som ræve og krager.
Plejetiltagene i Natura 2000-områderne forventes grundlæggende at skulle ske gennem frivillige indsatser samt ved kommunens almindelige udøvelse af den gældende lovgivning.
Baggrunden for Natura 2000 findes i to EU-direktiver og en international aftale.
Habitatdirektivet fra 1992 skal beskytte naturtyper og arter, der er truede eller sjældne i EU. Arternes og naturtypernes levesteder udpeget som særligt beskyttede habitatområder. I habitatområderne skal der sikres eller genoprettes en gunstig bevaringsstatus for de forskellige arter og naturtyper, som det enkelte område er udpeget for.
Fuglebeskyttelsesdirektivet fra 1979 beskytter levestederne for fuglearter, som er sjældne, truede eller følsomme overfor ændringer af levesteder i EU. Derfor har vi i Danmark udpeget en række fuglebeskyttelsesområder. Fuglebeskyttelsesområderne er udpeget hvor de beskyttede fugle yngler, regelmæssigt opholder sig for at fælde fjer, raste under trækket eller overvintrer.
Ramsarkonventionen er en aftale mellem 169 lande om at beskytte vådområder af international betydning, som levesteder for vandfugle. Danmark tiltrådte konventionen i 1977. Ramsarområder er beskyttede vådområder med særlig betydning for fugle. Danmark er forpligtet til at fremme beskyttelsen af de vådområder, der er optaget på listen.
Natura 2000-indsatsen er den hidtil største enkeltstående naturplejeindsats i hele Danmark. Vi har brug for din hjælp til at få gennemført planen!
Hvis du ejer jord i Natura 2000-området, kan du søge de puljer, som er afsat til naturpleje. Puljerne administreres af Landbrugsstyrelsen. Det er bla. muligt at søge om støtte til pleje gennem rydning af træer og buske, afgræsning eller høslæt samt til hegn og anden forberedelse til afgræsning.
Bemærk, at mange tiltag i Natura 2000 kræver tilladelse fra kommunen. Du er meget velkommen til at kontakte os for mere information om, hvad man kan og må i Natura 2000-områder eller hvis du vil vide mere om, hvordan du bedst hjælper naturen.
Fanø kommune og Esbjerg Kommune har udarbejdet en Natura 2000-handleplan for perioden 2016-2021. Handleplanen berører udelukkende arealer beliggende i Natura 2000-områder, og beskriver i overordnede træk den indsats, som forventes gennemført i perioden 2016-2021.
Læs handleplanen for Natura 2000-områderne på Fanø og om de statslige Natura 2000-planer herunder.