Plejefamilie
Læs mere om Plejefamilie her.
Godkendelse som plejefamilie
For dig som overvejer eller er godkendt som familieplejer
Godkendelse som familieplejer afhænger af hvilken type plejefamilie, der er tale om:
- almen, forstærket eller specialiseret plejefamilie
- netværksplejefamilie
Almene, forstærkede og specialiserede plejefamilier skal være godkendt af socialtilsynet. Netværksplejefamilier skal være godkendt som konkret egnede i forhold til et bestemt barn eller en bestemt ung af den anbringende kommune.
Hvis du har spørgsmål vedrørende godkendelse som plejefamilie, kan du kontakte kommunen, som kan vejlede dig om hvorvidt godkendelsen skal foretages af kommunen eller socialtilsynet.
Hvis et barn eller en ung er anbragt i familiepleje af kommunen, udbetaler den anbringende kommune et plejevederlag til familien samt et beløb til kost, logi og tøj.
Plejefamilien skal betale skat af plejevederlaget, mens godtgørelsen for kost, logi m.m. er skattefri.
Netværksplejefamilier får ikke plejevederlag. I stedet får familien dækket sine faktiske omkostninger ved plejeforholdet.
Familien kan i særlige tilfælde få et beløb udbetalt som erstatning for tabt arbejdsfortjeneste. Beløbets størrelse afhænger af familiens tidligere indtægter. Det er kommunen, der vurderer, om familien kan få hel eller delvis erstatning for tabt arbejdsindtægt.
Lovgivning
- Serviceloven
- Vejledning om særlig støtte til børn og unge og deres familier (vejledning 3)
- Barnets lov
- Retssikkerhedsloven
- Socialtilsynsloven
- Bekendtgørelse om plejefamilier
- Bekendtgørelse om betaling for ophold i anbringelsessteder for børn og unge under 18 år samt for døgnophold og udslusningsophold
Hvis I er interesserede i at blive plejefamilie, skal I henvende jer til jeres egen kommune, eller den kommune I ønsker at blive plejefamilie i. Det er kommunen, der skal godkende jer, og det er også her, I kan få mere at vide om blandt andet det aktuelle behov for plejefamilier, aflastningsfamilier, netværksfamilier, kommunale plejefamilier, godkendelsesprocessen, opstart, vilkår, uddannelse og støtte undervejs i opgaven som plejefamilie.
Som et led i Barnets Reform, indføres en ny type plejefamilier - kommunale plejefamilier. For at blive kommunal plejefamilie skal man kunne påtage sig en professionel plejeopgave, forstået på den måde, at det kræver, at I som hovedregel har erfaring med at have børn i pleje eller har en relevant uddannelse, der giver jer kompetencerne til at klare opgaven.
Som kommunal plejefamilie skal I være rustet til at modtage de mest pleje- og støttekrævende børn og unge, som f.eks. kan være børn og unge med store følelsesmæssige og adfærdsmæssige vanskeligheder.
Ønsker I at blive plejefamilie, skal I udfylde og indsende ansøgningsskema til Socialtilsyn Syd. Ansøgningsskemaet udfyldes elektronisk og sendes via e-mail Socialtilsyn Syd.
Socialtilsyn Syd behandler herefter jeres ansøgning og kontakter jer i forbindelse med sagsbehandlingen.
Samtidig med, at I indsender jeres ansøgning skal I tilmeldes grundkursus for plejefamilier, information vedrørende grundkursus for plejefamilier kan findes på Socialtilsynets hjemmeside.
Bor I i Fanø Kommune, skal jeres ansøgning behandles af Socialtilsyn Syd.
Som led i ansøgningen skal I give samtykke til, at der indhentes en række oplysninger om jer, hvilke oplysninger, fremgår af samtykkeerklæringen sidst i ansøgningsskemaet.
I skal også give samtykke til, at I registreres på Tilbudsportalen. Alle godkendte plejefamilier skal registreres her, idet kommunerne kun må benytte plejefamilier, der er registreret på Tilbudsportalen. Tilbudsportalen administreres af Socialstyrelsen.
I ansøgningsskemaet kan I se, hvilke oplysninger, der bliver synlige på Tilbudsportalen, såfremt I godkendes som plejefamilie. Disse oplysninger er markeret med en stjerne (*).
Ønsker I at vide mere, så benyt nedenstående link:
http://www.socialtilsynsyd.dk/plejefamilie/bliv-godkendt-som-ny-plejefamilie/
For at blive godkendt vurderer familieplejekonsulenterne hele familien ud fra blandt andet:
• Familieforhold
• Sociale forhold
• Straffeattest og børneattest
• Helbredsoplysninger
For at blive godkendt som kommunal plejefamilie, eller netværksfamilie, skal I deltage i et grundkursus. Kurset strækker sig typisk over flere dage i enten weekenden, hverdage eller om aftenen.
Det er Fanø Kommune, som afgør, om plejefamilien kan godkendes. Denne afgørelse kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed.
Det samme gælder for netværksfamilier, men her er godkendelsen kun for det konkrete barn og gives af den kommune, hvor barnet eller den unge bor.
En netværksfamilie er som udgangspunkt en plejefamilie, der tager sig af et barn, de er i familie med, eller de har en særlig tilknytning til barnet eller den unge.
En plejefamilie kan både være en fuldtids plejefamilie, en aflastningsfamilie eller en netværksfamilie.
Aflastningsfamilier er plejefamilier, der fungerer som aflastning, og derfor har man et barn eller en ung i familien i eksempelvis weekender, hverdage eller feriedage.
Som familieplejer får du en ansættelseskontrakt. Familieplejere har dog ikke en kollektiv overenskomst og Fanø Kommune aftaler derfor løn- og ansættelsesforhold med den enkelte.
Plejelønnen angives i vederlag pr. døgn og reguleres efter, hvilket arbejde plejefamilien forventes at have med barnet og den biologiske familie.
Netværksfamilier får ikke udbetalt plejevederlag, men kan få tilskud til andre udgifter i forbindelse med plejebarnet i form at omkostningsydelsen, som ikke er skattepligtig.
Er I interesseret i at blive godkendt som plejefamilie hos Fanø kommune, skal I henvende jer til socialrådgiveren eller sende en skriftlig ansøgning.