Gå til hovedindhold

Trivsel på tværs

Læs mere om Trivsel på tværs her.

Indhold

    Trivsel på tværs - fordi alle børn og unge på Fanø skal trives

    På Fanø skal alle børn og unge trives!

    Det gør langt de fleste heldigvis også, men hvis behovet opstår, skal vi hurtigt kunne sætte ind med støtte og handling. Vi ved, at jo tidligere vi sætter ind, jo hurtigere trives jeres barn igen. Forebyggelse og tidlig indsats kan gøre en stor forskel. 

    Derfor udarbejder Fanø Kommune en vurdering af børn og unges trivsel, udvikling og læring mindst en gang om året. 

    Den første trivselsvurdering foretager sundhedsplejersken i barnets første leveår, hvorefter pædagoger i dagtilbud og lærere i skolen overtager opgaven i takt med, at barnet bliver ældre. I Fanø Kommune kalder vi det trivsel på tværs - helt fra barnets fødsel til den unge er klar til at starte sin ungdomsuddannelse. 

    De årlige trivselsmålinger foretages i systemet TOPI - en sammentrækning af Tidlig OPsporing og Indsats. Giver jeres barns måling anledning til bekymring, vil I som forældre altid blive inddraget som de første. 

    Det gælder selvfølgelig også i hverdagen, hvor sundhedsplejerske, pædagoger og lærere som altid gerne vil i dialog med jer som forældre omkring jeres barns trivsel. TOPI giver os blot en mere systematisk metode, der registrerer udfordringerne og sikrer, at vi kommer rundt om alle børn - også dem der trives og helst skal blive ved med det.

    VIDEO: Se her hvordan vi i Fanø Kommune arbejder med trivsel på tværs og TOPI.

    TOPI står for Tidlig Opsporing og Indsats og er Fanø Kommunes redskab til at sikre alle kommunens børn og unge hjælp til god trivsel, udvikling og læring. 

    TOPI trivselsmålingerne skal sikre, at vi tidligt opsporer tegn på mistrivsel, så fagpersoner omkring jeres barn i samarbejde med jer forældre kan lave en rettidig indsats, hvis jeres barn er udfordret på sin trivsel, udvikling eller læring.  

    TOPI sikrer systematisk fokus på alle børns trivsel, udvikling og læring - også de børn, der trives godt og udvikler sig fint.

    TOPI er en del af Rambølls IT-system Hjernen & Hjertet. Metoden er bredt anerkendt og udviklet af forskere i samarbejde med Socialstyrelsen og en række kommuner. Aktuelt anvendes systemet i 92 danske kommuner.

    Fagpersoner - typisk sundhedsplejerske, pædagog eller lærer - der kender jeres barn udfylder et trivselsskema. Skemaet har til formål at opspore børn i mistrivsel.

    Når vi undersøger trivslen, ser vi på:

    • Barnets færdigheder og kompetencer i sociale sammenhænge
    • Om barnet får tryghed og omsorg fra voksne
    • Om barnet er aktivt og ligeværdig deltager i fællesskabet
    • Om barnet har en positiv selvfølelse

    På baggrund af undersøgelsen placeres barnet i henholdsvis grøn, gul eller rød position.

    • Grøn position betyder, at barnet er i god trivsel. Her handler indsatsen om at fastholde og vedligeholde den gode trivsel.
       
    • Gul position betyder, at der er tegn og signaler på, at barnets trivsel ikke er i balance. I et tæt samarbejde med jer forældre, undersøger vi, hvordan vi igen kan skabe balance i trivslen og handler på den viden. Her kan vi inddrage tværfaglige ressourcepersoner, fx en talepædagog omkring sproglige udfordringer.
       
    • Rød position betyder, at barnets trivsel er udfordret i en svær grad, og der er behov for et tæt og aktivt samarbejde med jer forældre. Det vil ofte være i et udvidet samarbejde med tværfaglige ressourcepersoner, som for eksempel en socialrådgiver, sundhedsplejerske eller psykolog.

    En farvet position fortæller noget om, hvordan jeres barn har det i en bestemt sammenhæng, fx at et barn trives godt hjemme, men oplever ubalance i trivslen i situationer i dagtilbud eller skole - eller omvendt.

    Når sundhedsplejersken kommer på hjemmebesøg i barnets første år, laves den første TOPI-vurdering af jeres barn. 

    Herefter er det jeres barns pædagog eller lærer, der mindst en gang årligt foretager en vurdering af jeres barns trivsel, udvikling og læring.

    Som forældre er I de vigtigste i samarbejdet omkring jeres barn, og enhver handling vil blive sat i værk i dialog med jer som forældre. 

    Hvis trivselsvurderingen fra jeres barns sundhedsplejerske, pædagog eller lærer giver anledning til en opmærksomhed, udarbejdes der et såkaldt et fokuspunkt. Det beskriver, hvad opmærksomheden skal rettes mod og hvilke tiltag, der vil kunne hjælpe jeres barn. 

    Fokuspunktet er grundlaget for dialogen med jer som forældre. I fokuspunktet laver vi en fælles plan for, hvordan vi kan hjælpe jeres barn og skabe bedre trivsel. 

    Senest tre måneder efter følger vi sammen op på planen og derefter igen efter seks måneder. 

    Foruden dagtilbud eller skole kan det være relevant at inddrage andre fagpersoner fx socialrådgiver eller psykolog. Som forældre vil I altid være orienteret, hvis det bliver relevant at inddrage yderligere aktører. 

    Det er ikke unormalt, at daginstitution eller skole og forældre opfatter børns trivsel forskelligt – derfor vil vi altid gerne i dialog med jer – særligt hvis I er bekymret for jeres barns trivsel.

    Oplever I, at der sker små eller store ændringer i jeres barns måde at være på, så tag fat i jeres barns sundhedsplejerske, pædagog eller lærer. Gennem dialogen kan vi sammen undersøge, hvad det konkret kan handle om, hvad vi selv kan gøre og hvem det eventuelt  kan være relevant at inddrage.

    Hvis I som forældre ser et mønster eller andre tegn på, at jeres barn føler sig ”ved siden af”, så tag fat i os. Vi vil hellere komme lidt for tidligt i gang - end for sent.

    Som forælder til et barn bliver du altid orienteret, når vi gennemfører de årlige TOPI vurderinger.

    Vurderer vi, på baggrund af TOPI vurderingen, at der er behov for en handling, orienterer vi jer altid, og indhenter samtykke som det første. På Fanø iværksætter vi aldrig en indsats, uden du som forælder, er orienteret.

    Medarbejderne i dit barns dagtilbud eller skole kan se oplysningerne om dit barn, så de alle kan støtte op om de eventuelle indsatser, I har aftalt. 

    Oplysninger om jeres barn må kun tilgås af fagpersonale, for hvem oplysningerne er relevante. 

    Med jeres samtykke kan alle fagpersoner omkring barnet få mulighed for at samarbejde om og følge op på handlinger, der skaber trivsel, udvikling og læring.

    Data i TOPI opbevares hos leverandøren, Rambøll som drifter systemet i eget regi.

    Fanø Kommune er dataansvarlig og har en databehandleraftale med Rambøll.

    Fanø Kommune følger lovgivningen om persondata og videregiver kun følsomme personoplysninger om barnet med forældrenes udtrykkelige samtykke, med mindre loven pålægger os at gøre det.

    Du kan læse om opbevaring af data og de rettigheder, du har, når Fanø Kommune behandler data om dig eller dit barn her

    Ønsker du at vide mere om dine rettigheder ifølge persondataforordningen, kan du læse mere i Datatilsynets pjece her eller på Datatilsynets hjemmeside her

    Hvis du har spørgsmål til opbevaring af data kan Fanø Kommunes databeskyttelsesrådgiver, Jan Vejvad Christensen, kontaktes på tlf. 7666 0670 eller mail: bgjvc@fanoe.dk
    Jan Vejvad Christensen træffes tirsdag til torsdag.

    Som forældre informeres I af fagpersonalet omkring jeres barn umiddelbart inden de foretager vurderingen af jeres barns trivsel, udvikling og læring.

    Efterfølgende vil I - også fra fagpersonalet - modtage en tilbagemelding. Det gælder også, hvis jeres barn placeres i den grønne trivselsposition, hvilket indikerer, at jeres barn er i god trivsel.

    Forældreportalen er et redskab, der sikrer sikker deling af informationer omkring dit barn mellem dig og fagpersonalet. 

    Det er i Forældreportalen, at du som forælder kan se trivselsvurderingerne af dit barn og her, at du fx giver samtykke til eventuelle aftalte indsatser i forhold til dit barns trivsel, udvikling og læring. 

    Som forælder vil du kunne finde link til Forældreportalen på AULA.

    Når fagpersonalet lægger information omkring dit barn i Forældreportalen, modtager du besked om dette i din e-Boks. Du kan dog altid indtaste din e-mailadresse i Forældreportalen, og så vil du fremover modtage notifikationer om nyt i Forældreportalen direkte i din mail.