E-mail: raadhuset@fanoe.dk
Hvis du ønsker at sende en e-mail til Fanø Kommune, som ikke indeholder følsomme oplysninger.
Sikker e-mail - kun for virksomheder og andre myndigheder:
sikkerpost@fanoe.dk eller sikkerpost-social@fanoe.dk
Ønsker du derimod at sende en e-mail til Fanø Kommune, som indeholder følsomme oplysninger, skal du sende en sikker e-mail. Herfra kan vi sende og modtage e-mails, der kan være både signeret og/eller krypteret med digital signatur.
For at kunne sende sikre mails skal du konfigurere dit mail-program til at benytte din signatur. Vejledning til dette kan du se på nets-danID.dk. Bemærk at der er forskellige vejledninger, alt efter hvilket mail-program du benytter.
Vi modtager din signerede og krypterede e-mail i vores hovedpostkasse. Herfra sendes den videre til den rette sagsbehandler.
Sikker adfærd ved brug af e-mail
E-mail er en forkortelse for elektronisk post, som sendes mellem computerne via internettet.
Der findes to måder at håndtere e-mail. Via et e-mailprogram eller en såkaldt webmail. Bruger du et e-mailprogram som Outlook, Outlook Express eller Apple Mail, bliver dine e-mail typisk hentet til din computer, hver gang du åbner programmet. Bruger du webmail som fx. Gmail, Yahoo eller Hotmail, kan du læse e-mailen direkte i din browser, mens du er på internettet.
En e-mail kan medføre fire forskellige slags risici: Phishing, virus, spam eller at nogle læser din e-mail.
- Phishing er en metode, hvor en afsender vha. email forsøger at lokke fortrolig information ud af brugerne. E-mailen bliver sendt fra en falsk e-mailadresse og ser ud til at være fra en myndighed som fx. Skattestyrelsen eller din bank. Tanken er, at du skal indtaste de fortrolige informationer, fx. dankortoplysninger, cpr-nummer eller lign. på en hjemmeside, der ligner Skattestyrelsens eller bankens. Senere vil afsenderen bruge oplysningerne til fx. at overføre penge fra din bankkonto.
- En anden phishingmetode er at lokke brugerne til at klikke på et link til en hjemmeside. Når man kommer ind på hjemmesiden, bliver der lagt et program på din computer, der kan aflure fortrolige oplysninger.
- En virus har til formål at gøre noget uventet eller uønsket på en computer. Det kaldes også skadelig kode, som kan sprede sig til andre computere fx. via e-mail uden at afsendere ved det.
- Der er en risiko for, at en e-mail kan læses af andre på internettet. En e-mail er i princippet lige så åben som et postkort og kan derfor læses af andre. Fx. hvis der er installeret en virus på din computer, der er programmeret til at læse e-mail.
- Lad være med at åbne e-mails med vedhæftede filer sendt fra ukendte eller kendte personer, specielt hvis e-mailen er på et andet sprog end dansk.
- Opdater dit antivirusprogram ofte - helst en gang om ugen eller oftere - med de nyeste opdateringer. Antivirusprogrammer kan ofte sættes op til at automatisk opdatering via Internettet, fx hver dag eller hver gang, maskinen er på Internettet. Iværksæt scanning af alle vedhæftede filer, hvis der er blot den mindste mistanke om virus. Hellere en scanning for meget end en for lidt.
- Vær opmærksom på, at dokumenter kan indeholde makroer, som kan være såkaldte makro-virus, afsenderen ikke har opdaget.
- Vær særligt opmærksom på vedhæftede filer med endelsen .VBS. Det kan være et script, som iværksætter uhensigtsmæssige handlinger på computeren.
- Lad være med at afvikle .EXE-filer eller andre programmer, før de er blevet scannet med en opdateret virusscanner. Mange såkaldte gratisprogrammer indeholder virus eller trojanske programmer.
- Sæt en regel op i Outlook, som afviser e-mails med en bestemt tekst i emnefeltet, fx 'ILOVEYOU' eller andre kendte e-mail-vira - alt efter hvad der er aktuelt.
- Vær forsigtig med at være en del af en mailingliste. Muligheden for at blive ramt af et "virus-udbrud" stiger betydeligt.
- Send ikke ukritisk kædebreve, vittigheder, spil, billeder osv., før det er sikkert, at e-mailen ikke indeholder vira.
- Forbliv på vagt og tag alle forholdsregler. Der opdages mere end 200 vira om måneden, og selv om langt fra alle kommer i omløb, er risikoen hele tiden til stede.
- Svar aldrig på "spammail", (mail sendt uopfordret til utallige e-mailadresser ofte fra en "uigenkendelig" afsenderadresse). Der er overvældende sandsynlighed for at blive bombarderet med mails, hvis man svarer, endda hvis man blot forsøger at blive slettet fra den pågældende mailingliste. Slet altid spammail.
Din e-mailadresse kan komme fra konkurrencer, du har deltaget i eller fra hjemmesider, hvor din e-mailadresse er tilgængelig.
En e-mail indeholder typisk en tekst, men kan også indeholde bilag eller vedhæftninger, fx. billeder, dokumenter eller link til hjemmesider. Alle e-mail uanset om de kommer fra venner eller fremmede kan indeholde skadelig kode, der kan inficere din computer med virus eller lignende. En e-mail kan også have til formål at lokke dig til at klikke på link eller opgive fortrolige oplysninger.