Beredskabet øver indsats mod olieudslip ud for Nordby på lørdan den 25. september. Alle kan følge øvelsen – og blive klogere på, hvordan de selv kan bidrage til at gøre Fanø tryg og sikker.

Midt på eftermiddagen rammes Nordby Havn af et kritisk olieudslip. En mindre miljøkatastrofe truer havmiljø og dyr på den naturskønne ferieø. Men beredskabet er som altid klar til at rykke ud. Og Fanøs borgere og turister kan følge dramaet fra forreste række.

Sådan er scenariet, når Sydvestjysk Brandvæsen, Fanø Kommune og Beredskabsforbundet inviterer til ’kigge-øvelse’ ved lystbådehavnen i Nordby lørdag den 25. september.

Her kan tilskuerne på tæt hold få en live-demonstration af beredskabsmyndighedernes muligheder for at bekæmpe oliespild. Ud over Sydvestjysk Brandvæsen deltager Politiet, Beredskabsstyrelsen, Kystredningstjenesten og Fanøs lokale beredskabsfolk fra både Sønderho og Nordby i øvelsen. Droner, brandbiler, både og specialfartøjer kommer i aktion, og en speaker forklarer publikum, hvad der foregår.

- Øvelsen skal bruges til at træne vores skarphed i samarbejde med andre aktører. Og samtidig er det en god mulighed for at vise Fanøs beboere og turister, hvad vi kan, og øge deres bevidsthed om beredskabet,” siger Jens Mølgaard, beredskabschef hos Sydvestjysk Brandvæsen.

Aktiviteter for hele familien
Allerede inden øvelsen kan interesserede blive klogere på beredskab og olieforurening, når et udstillingsområde ved havnen åbner klokken 13.

Her er aktiviteter for hele familien: Små og store kan prøve at rense fjer og sten for olie hos Fiskeri- og Søfartsmuseet, som også på andre måder demonstrerer oliens indvirkning på havmiljøet. 

Man kan besøge Kommunernes internationale Miljøorganisation (KIMO), der arbejder for beskyttelse, bevarelse og forbedring af havmiljøet i det nordlige Europa. Og man kan komme helt tæt på drone, vandscooter, avanceret indsatslederbil og andre køretøjer og udstyr, der kan sættes ind mod forurening i søer, vandløb og havne.

Øvelsen ligger i forlængelse af to dages konference på Fanø med danske og internationale deltagere om oliespild, internationalt samarbejde og frivillighed. Konferencen er en del af EU-projektet Interreg Baltic Sea Region OIL SPILL. Derfor er der i udstillingsområdet også fokus på frivillighed:

- Frivillige er en vigtig, men nogle gange lidt overset ressource, som vi gerne vil tænke mere ind i fremtidens beredskab. Så i udstillingsområdet kan Fanø-borgerne hjælpe os med at teste et nyt system til registrering af spontane frivillige, som gerne vil hjælpe f.eks. ved olieudslip. Turister med beredskabskompetencer kan melde sig til Fanøs gæsteberedskab, som vi allerede har indført på Anholt. Og desuden kan man møde nogle af de frivillige, som er fast tilknyttet beredskabet på Fanø,” siger Beredskabsforbundets direktør Carsten Iversen .

- Jeg håber, at mange fannikker og turister vil se udstillingen og øvelsen på havnen. Både for at få viden om vores lokale beredskab og for at overveje, om de som frivillige selv kan bidrage til vores fælles tryghed og sikkerhed, uanset om de er beboere eller gæster på Fanø,” siger Trine Lyhne, forvaltningschef, Teknik, Plan & Byg, Fanø Kommune.