Fanø Kommune har med succes taget del i et projekt, der skal få flere herboende østeuropæere til at gå SOSU-vejen. På plejecentret er Valentyna Raia og Lina Urbstonaviciene faldet så godt til, at de nu har indgået uddannelsesaftale med Fanø Kommune.
Valentyna Raia og Lina Urbstonaviciene starter snart deres SOSU-uddannelse på Fanø Plejecenter.
Forårssolen på den blå himmel over Fanø Plejecenter skinner om kap med øjne og smilene hos 40-årige Lina Urbstonaviciene og 32-årige Valentyna Raia.
De to østeuropæiske kvinder fra henholdsvis Litauen og Ukraine færdes hjemmevant på plejecentret, hvor de hilser hjerteligt på både beboere, kolleger og en kælen, besøgende kat, mens de med stor entusiasme viser rundt på deres praktiksted.
Om få dage er deres andet og sidste praktikophold slut, men det er allerede aftalt med Fanø Kommune, at der ikke skal siges farvel, men på gensyn. Snart starter Lina Urbstonaviciene og Valentyna Raia som SOSU-elever i Fanø Kommune.
Aftalen er kommet i stand efter, at de to østeuropæiske kvinder siden december har taget del i et for-forløb til SOSU-uddannelsen på SOSU-skolen i Esbjerg. Forløbet er netop rettet mod herboende østeuropæere og sammen med Lina og Valentyna afslutter 22 andre kvinder forløbet på skolen sidst i maj. Undervejs har kvinderne været i praktik i de fem kommuner, der deltager i projektet – og her har Fanø Kommune altså været så heldig at få fornøjelsen af Lina og Valentyna.
- Set fra kommunens side er det en stor succes. Og vi er meget glade for, at Lina og Valentyna ønsker at påbegynde SOSU-uddannelsen hos os. Det er ingen hemmelighed, at stort set alle kommuner i disse år kæmper for at hverve elever nok, så når vi med projektet her ender med to meget kompetente elever, kan vi kun være glade, siger Dorthe Lodberg, udviklings- og uddannelseskoordinator i Fanø Kommune.
Den helt rette vej
Under det fem måneder lange for-forløb får de østeuropæiske kvinder et grundlæggende kendskab til social- og sundhedsområdet i Danmark samt et intensivt uddannelsesforløb i dansk – og så altså otte ugers praktik i den kommunale plejesektor. I Lina og Valentynas tilfælde i Fanø Kommune. Og selv om kendskabet til Fanø på forhånd var yderst sparsomt for de to, der begge bor i Esbjerg, så de helt sikkert havnet det helt rigtige sted.
- Første dag var jeg meget bekymret for, om nogen ville kunne forstå mig, men det gik så fint. Jeg kan sagtens kommunikere med beboerne. Det her er helt sikkert min vej, for jeg kan rigtig godt lide at yde omsorg, smiler Valentyna Raia, der ligesom Lina Urbstonaviciene, hver dag nyder de tolv minutter til søs på vej til og fra Fanø. Her slappes af, hygges og snakkes med deres nye kolleger.
- Jeg er meget glad for at arbejde med mennesker og elsker at hjælpe andre. Det kan jeg her, og det gør mig glad, siger Lina Urbstonaviciene, der har været i Danmark i 15 år, hvor hun tidligere blandt andet har arbejdet som au pair og med rengøring.
Nu kalder SOSU-vejen og Fanø så, men allerførst skal der tygges på overvejelserne om, hvorvidt de to vil assistent- eller hjælpervejen. Uanset hvad får Fanø Kommune fornøjelsen af to dedikerede og dygtige elever.