Forbruget af alkohol og tobak falder på Fanø. Til gengæld lider flere af forhøjet blodtryk og slidgigt. Det – og meget mere – kan man læse om fannikernes sundhed i Region Syddanmarks netop offentliggjorte sundhedsprofilundersøgelse.
Hvordan har du det?
Under den overskrift blev 300.000 tilfældigt udvalgte borgere i Danmark sidste år opfordret til at deltage i en af de største nationale sundhedsundersøgelser nogensinde. På Fanø landede invitationen i e-Boks hos 1.300 borgere – 827 valgte at svare på undersøgelsens 87 spørgsmål.
Nu er de store mængder data så bearbejdet og sammenholdt med data fra lignende undersøgelser i 2010, 2013 og 2017. Ud fra disse sammenligninger kan man bl.a. konkludere, at:
- Fannikerne oplever højere livskvalitet sammenlignet med borgere i resten af Region Syddanmark.
- Fannikerne lider mere af slidgigt, forhøjet blodtryk og langvarig sygdom end resten af borgerne i regionen. Til gengæld lider færre borgere på Fanø af allergi og migræne/hyppig hovedpine.
- Der er god udvikling i fannikernes forbrug af alkohol og tobak. Det ligger stadig til den høje side sammenlignet med resten af Region Syddanmark, men antallet af borgere på Fanø der ugentligt drikker mere end ti genstande er faldet med 12,7 procent fra 2010 til 2021, mens antallet af daglige rygere er faldet fra 23,4 procent til 13,8.
Formand for Fanø Kommunes Social- og sundhedsudvalg, Johan Brink Jensen, glæder sig særligt over den positive udvikling i forhold til alkohol.
- Forbruget af alkohol i kommunen er fortsat for højt, men jeg noterer mig en meget positiv udvikling og glæder mig samtidig over, at de målrettede indsatser, der er gjort fra kommunens side, ser ud til at have båret frugt. Mest markant er nok, at vi siden 2018 har arbejdet med familieorienteret alkoholbehandling. Vi ved, at forældres alkoholmisbrug har store konsekvenser for børnene og vi ved, at fagpersoner ofte afholder sig fra at italesætte alkohol i familier, fordi det kan være svært at ”spotte”. Resultatet er, at fagpersoner indimellem undlader at italesætte deres fornemmels og børnene og deres familier ikke får den fornødne hjælp og støtte. Derfor har Fanø Kommune opkvalificeret medarbejdere i tegn og signaler på alkoholproblemer i familien samt ”den svære samtale”. Det er formentlig en af forklaringerne på den gode udvikling, vi nu ser, siger Johan Brink Jensen.
Du kan læse meget mere om Sundhedsprofilundersøgelsen på Region Syddanmarks hjemmeside her