Samarbejde med borgere, foreninger og virksomheder skal sikre, at hverdagen bliver tryggere for borgere med demens i Fanø Kommune.
Ved du, hvad du skal gøre, hvis du ser en person, der har glemt det varme tøj i snevejret eller som står og fumler med pengene i en butik? Sandsynligheden for at du støder på et menneske med demens er stor, og det samme er sandsynligheden for, at den person har brug for din forståelse eller hjælp. Derfor har Fanø Kommune indgået et samarbejde med Alzheimerforeningen om at blive Demensven Kommune.
Det betyder, at Fanø Kommune gennem forskellige initiativer og i samarbejde med borgere, virksomheder og foreninger vil forbedre demensindsatsen og hjælpe borgerne til en større forståelse af sygdommen. Et af initiativerne er at uddanne frivillige med interesse for demens til at blive Demensven-instruktører for kommende Demensvenner.
På landsplan er der allerede over 115.000 Demensvenner, som har sat sig ind i demens. Alzheimerforeningens mål er at finde 500.000, så der er én Demensven for hvert menneske, der har demens inde på livet som enten pårørende eller som menneske med demenssygdom.
At være Demensven handler først og fremmest om at sætte sig ind i demens, så man kan være med til at bryde tabuet og bakke op om et demensvenligt samfund. Som Demensven får man altså viden om demens, og bliver klogere på hvordan man kan hjælpe mennesker med demens, hvis det bliver nødvendigt.
Fanø kommune mangler flere Demensven-instruktører
Fanø Kommune vil gerne skaffe 200 Demensvenner ved at klæde frivillige på til at være Demensven-instruktører, som skal formidle basisviden om demens og dermed skabe nye Demensvenner blandt borgere og medarbejdere i fx supermarkeder, foreninger og virksomheder.
Demensven-instruktøren uddannes på et heldagskursus på Fanø i april. Kurset afholdes af Alzheimerforeningen. Demensven-instruktøren formidler viden om demens på en letforståelig måde. Det handler derfor ikke om at formidle tung demensfaglig viden, men om at skabe en forståelse for, hvad det vil sige at være ramt af demens, og hvad man kan gøre som Demensven.
Alle med en motivation for at formidle viden om demens og demensvenlighed i praksis kan være Demensven-instruktører. Man behøver ikke at have kendskab til demens for at være instruktør, men det kan være en fordel. Fælles for alle Demensven-instruktører er, at de har lyst til at skabe et demensvenligt samfund ved at klæde andre på med viden om demens og derigennem gøre dem til Demensvenner.
Demensven-instruktører uddannes til at afholde informationsmøder, som er en måde at finde nye Demensvenner ude i lokalområdet. Der er allerede nu tre personer, der gerne vil være Demensven-instruktører, og der er brug for flere.
Så lige nu leder Fanø Kommune efter nogle formidlingsglade frivillige til opgaven. Hvis det lyder som noget for dig, kan du kontakte udvikling- og uddannelseskoordinator ved Fanø Kommune, Herdis Gregersen på tlf. 29 40 47 97 eller på mail: bgplhg@fanoe.dk