En del områder på Fanø er meget lavtliggende. Samtidigt står grundvandet højt og i mange tilfælde helt oppe i terræn.
Da der i øjeblikket falder meget store mængder regn og jorden er vandmættet, kan det give udfordringer med oversømmede arealer.
Fanø Kommune gør, hvad der er muligt for at afhjælpe problemerne, når de opstår på de offentlige arealer samt sikre, at rørunderføringer, grøfter og vandløb fører vandet væk så vidt det er muligt.
Ansvar for egen ejendom og private fællesveje
Fanø Kommune får lige nu en del henvendelser om, hvorvidt kommunen kan hjælpe og bistå med at sikre private boliger og private fællesveje.
Det er desværre ikke muligt, og du har som boligejer selv ansvaret for din egen ejendom og de tilstødende veje på de private fællesveje.
Grundejere og grundejerforeningerne skal være opmærksomme på egne forpligtigelser, idet de som tilstødende grundejere til grøfter, vandløb og søer selv er forpligtiget til at vedligeholde og oprense disse, så de er med til at sikre, at vandet kan løbe væk.
Du kan på Miljøstyrelsens hjemmeside om klimatilpasning se, hvad du selv kan gøre, når disse situationer opstår https://www.klimatilpasning.dk/borger/
Du kan også se evt. mulige klimapåvirkninger og potentielt risiko for oversvømmelse, på din egen grund og de tilstødende veje. Du kan eksempelvis aflæse, hvor højt grundvandet står og hvordan nedbør påvirker området, hvor du bor eller har sommerhus: https://kamp.klimatilpasning.dk/
Muligheder for assistance fra beredskabet
I en akut situation er der mulighed for at afhente fyldte sandsække hos beredskabet på Vangled. Det må dog kun ske efter forudgående kontakt med vagthavende indsatsleder på telefon 27 24 11 79. Såfremt telefonen ikke lige tages, er det fordi vagthavende er på opgave. Hvis sandsække afhentes uanmeldt, er der ikke mulighed for at planlægge for beredskabet, og resultatet kan være, at der ikke også er sandsække til naboen og eller til akut brug for Sydvestjysk Brandvæsen (SVJB).
SVJB har kun mulighed for i helt særlige tilfælde at bistå med afhjælpende pumpning af vand.
Det gælder, når der er
- Overhængende livsfare.
- Risiko for kritisk infrastruktur.
- Ved store mængder, der hidrører fra et vandopland, som er større end hvad den enkelte grundejer må forventes at have indflydelse på.
Selv i disse tilfælde er det dog ikke givet, at beredskabet kan hjælpe, da det ikke altid er teknisk muligt at bortpumpe vand. Eksempelvis i tilfælde, hvor grundvandsspejlet står så højt, at det ikke er muligt via pumper at komme af med vandet i et givent område.
Ulovlige tilslutninger til regnvandssystemet
Vi har i forbindelse med den seneste store mængde regn, hvor vi har været på tilsyn, kunnet konstatere, at der er en del grundejere, der har udført tilslutninger til regnvandssystemet.
Regnvand, der falder på din egen matrikel, skal håndteres på egen matrikel. Det er altså IKKE tilladt at tilslutte tagvand og overfladevandet på det offentlige regnvandssystem og Fanø Kommune tager separat kontakt til de grundejere, der har sådanne tilslutninger, så det kan bringes til ophør.
Du kan finde en vejledning i, hvordan du håndterer overfladevand på egen grund her: https://www.teknologisk.dk/ydelser/saadan-haandterer-du-regnvand-paa-egen-grund/40898