Forligspartierne forpligtiger sig til at foretage en løbende opfølgning på implementering af forliget. Som støtte herfor, modtager byrådet hvert kvartal en status på de i forliget nævnte indsatsområder.
Med statens likviditetstilskud på kr. 20 mio. kr. til Fanø Kommune for 2025 og regeringens hensigtserklæring om, at Fanø Kommune fra 2026, permanent kommer under ø-ordningen (§21) ses der nu et grundlag for at opnå en bedret robusthed i den kommunale økonomi for de kommende år.
Tak til gode kræfter på Christiansborg, der sammen med lokale aktører har arbejdet for en løsning der gør årets budgetlægning mulig.
Vi er endnu ikke i mål med fremtidssikringen af Fanø Kommunes økonomi, for selv med en bedret robusthed i budgettet, vil vi fortsat have markante udfordringer hvilket tydeligt fremgår af årets budget. Bl.a. ses et fortsat urealistisk lavt anlægsbudget og en presset likviditet.
Forligspartierne værdsætter den store interesse, der har været for Fanø Kommunes økonomiske situation, i forbindelse med de høringssvar der er modtaget. I videst muligt omfang er der taget hensyn hertil, og vi anerkender ønskerne om stabilitet fremover.
Forudsætningen for at sikre en stabil kommunal økonomi er dog, at der gennemføres markante besparelser i 2025 og de efterfølgende overslagsår.
Reduktionerne rammer bredt og rammer vigtige områder, men er nødvendige for at sikre en ansvarlig økonomi fremover.
Et gennemgående princip ved årets budgetlægning er primært at spare, hvor der kan spoles tilbage.
At øge tilflytningen, primært af børnefamilier, får Byrådets store opmærksomhed i årets budgetlægning
I de senere år har Fanø oplevet en betydelig befolkningstilbagegang og der er ikke solgt kommunale byggegrunde siden 2021. Tilflytning kan ændre denne udvikling.
Realiteterne har i betydelig grad medvirket til den pressede kommunale økonomi.
Det er ikke lykkedes at skabe den befolkningsfremgang på 1% årligt, som er målet i kommuneplanen.
Bosætningsindsatsen skal ske i henhold til kommuneplanens bestemmelser herom. Idet området, trods kommuneplanens klare målsætning og tidligere budgetforlig, endnu ikke har haft nogen effekt, forelægges der en procesplan på Økonomi– og Planudvalgets møde i november 2024. Herefter orienteres udvalget på hvert af de efterfølgende møder om status på initiativerne, der er iværksat for at øge bosætningen.
Gør vi det samme som alle andre kommuner, hjælper det næppe. Vi skal vælge de løsninger der passer lige præcis til Fanø.
I Byrådet påskønner vi i højeste grad civilsamfundets uvurderlige indsats på en lang række vigtige områder. Lige nu har Fanø bare brug for endnu mere borgerinddragelse, til understøttelse af de kommunale indsatser for øget tilflytning.
At sikre øget tilflytning kalder i høj grad på øget borgerengagement, og det er håbet, at et borgerinitiativ vil se dagens lys. Til det formål reserveres en pulje på kr. 50.000 af bosætningspuljen. Borgerne kan bedst sprede viden om øens mange fortræffeligheder og ikke mindst for børnefamilier.
Inspiration kan evt. hentes, hvor lokale er lykkedes med at sikre tilflytning af borgere i den erhvervsaktive alder og deres børn.