Q&A – PFAS PÅ FANØ
Skaber de nye PFAS-resultater problemer ift. drikkevand?
NEJ. Det innovative vandbehandlingsanlæg, der nu er sat i drift, kan fjerne de problematiske PFAS-stoffer fra drikkevandet ved hjælp af ionbytningsteknologi. Denne rensningsmetode sænker ikke bare indholdet af PFAS til under grænseværdien – den er så effektiv, at PFAS ikke længere kan registreres af måleudstyret. I konkrete termer vil det sige, at indholdet af hver PFAS-4-forbindelse med sikkerhed ligger under mikroskopiske 0,1 nanogram pr. liter, hvis der overhovedet er noget tilbage. Du kan med andre ord sagtens drikke vandet fra vandhanen.
Skaber det problemer ift. badevand?
NEJ. Indholdet af PFAS er ikke i problematiske mængder og udgør ikke en sundhedsrisiko, når du bader i det. Samtidig eksponeres du ikke for det i særligt langt tid ved badning, hvorfor det ikke er et problem.
Hvad er PFAS?
PFAS er en stor gruppe af kemiske fluor-stoffer. Fælles for PFAS-stoffer er, at de er svære at nedbryde og derfor er tilstede meget længe i miljøet omkring os. Det skaber bekymring for, hvordan PFAS kan påvirke helbredet på lang sigt.
Bliver man syg af PFAS?
PFAS medfører ikke akut sygdom, men man kan være bekymret for, hvordan stofferne kan påvirke vores helbred på lang sigt. Der er ikke noget, der tyder på, at PFAS forøger den enkeltes sygdomsrisiko væsentligt.
Hvor kommer PFAS fra?
PFAS har været brugt siden begyndelsen af 1950’erne. Stofferne har været anvendt i blandt andet skum til brandslukning, imprægnering af sko og tøj, kosmetik og madindpakning.
Fra 2011 blev det forbudt at bruge brandslukningsskum med PFOS, der er ét af stofferne fra PFAS-gruppen.
Fra 2020 blev det også forbudt at tilsætte stofferne til madindpakning. Forskellige PFAS-forbindelser anvendes stadig i en lang række produkter. Men man arbejder på at få alle PFAS-stoffer forbud i EU.
Hvor stammer PFAS-forureningen fra?
Trods den nye viden om PFAS i havskum er der på nuværende tidspunkt stadig usikkerhed om, hvor PFAS-forureningen generelt set stammer fra. Alle er udsat for PFAS i begrænset omfang. Dog har nogle været udsat for større mængder i forbindelse med lokale miljøforureninger. Myndighederne arbejder på at kortlægge, hvor der er sket forurening med PFAS – f.eks. hvor der har været brugt brandslukningsskum.