På grund af klimaforandringer oplever vi flere kraftige regnhændelser og længerevarende nedbørsperioder end nogensinde før. Det betyder, at jorden er mættet med vand. Som mange på Fanø har oplevet, øger det risikoen for fugtskader og oversvømmelser af huse og veje.
Hvad gør Fanø Kommune?
Med afsæt i de voldsomme klimaforandringer vedtog Byrådet i Fanø Kommune i foråret 2022 en ny klimatilpasningsplan. Klimatilpasningsplanen danner grundlag for udarbejdelsen af en række konkrete projekter fra konsulentfirmaet Rambøll om, som skal være med til at tilpasse Fanø til de øgede regnmængder. Det er projekter, der skal hjælpe til med at øge kapacitet og udledning eller tilbageholde og forsinke på særligt hårdt udsatte steder.
Sideløbende med konkretisering af nye tiltag er kommunen er i gang med oprensning af eksisterende offentlige vandløb og grøfter. Mange af dem har ikke været vedligeholdt gennem flere år og der er derfor opstået et efterslæb.
De offentlige grøfter og vandløb udgør sammen med nye tiltag et ”basisnet”, der skal være med til at håndtere vandet. Men det kommer ikke til at klare opgaven alene – der er også brug for private grundejere løbende tilser og får renset grøfter op, så de kan lede vandet fra private grunde videre til basisnettet.
Formanden for Erhvervs-, natur- og teknikudvalget, Mille Renée Larsen, fremhæver vigtigheden af et samarbejde om overfladevandet: ”Hverken kommunen, den enkelte grundejerforening eller grundejer magter opgaven alene. Vi er afhængige af hinanden for at kunne håndtere de aktuelle udfordringer, der oven i købet forværres med årene. Og fra politisk side har vi valgt at sætte yderligere vægt bag kommunens bidrag ved fra 2025 at øremærke 500.000 kr. årligt til den kommunale indsats.”
Hvor kan private grundejere hjælpe?
Det er vigtigt, at alle grundejere – også de, der ikke oplever problemer med oversvømmelse – sørger for at tilse og oprense grøfter på ejendommen. Grøften kan også være en del af et net, der leder overfladevand væk fra et større område. Vedligeholder man ikke grøften, kan det derfor medføre problemer opstrøms hos genboer eller naboer. Selvom der ikke umiddelbart er forbindelse fra en grøft videre ud, så kan grøften have en vigtig funktion som reservoir eller forsinkelse.
Nye grøfter? Husk miljø- og vandmyndigheden
Når det handler om helt nye tiltag – etablering af nye rørledninger, grøfter, brønde, sandfang m.v. – så skal der som udgangspunkt en tilladelse til fra miljø- og/eller vandløbsmyndigheden førend man kan ”sætte spaden i jorden”. Det gælder også, hvis man skal oprense eksisterende grøfter, der ikke har været vedligeholdt i nogen tid. Det kan synes som et besværligt og forsinkende element, men det er med til at sikre bevaringen af unik natur og miljø på Fanø. Esbjerg Kommune er miljø- og vandmyndighed på Fanø, så det er her, man skal henvende sig.
Råd og vejledning
Fanø Kommune har udarbejdet en guide til, hvordan grøfter vedligeholdes. Har man behov for mere vejledning, er der også kontaktoplysninger i folderen.