Gå til hovedindhold

Sønderhos unikke børnehus midt i Nationalparken: ”Det er som et træde ind i et hjem”

Læs mere om Sønderhos unikke børnehus midt i Nationalparken: ”Det er som et træde ind i et hjem” her.

Indhold

    I Sønderho ligger et børnehus, som adskiller sig fra institutioner, som de er flest. Midt i Nationalpark Vadehavet, i byens gamle, stråtækte skole nyder børnene barndommen og de ansatte arbejdsdagen i unikke og familiære omgivelser.

    Du mærker det samme, når du træder ind af døren. I Sønderhos integrerede institution Bakskuld hersker der en helt særlig stemning. ”Det er som at træde ind i et hjem,” beskriver Sanne, som har været pædagog her i 16 år, det ganske rammende.

    Det kunne også næsten lige så godt være et helt almindeligt Sønderho-hjem, man var trådt ind i, når man besøger Bakskuld, som har til huse i Sønderhos gamle, stråtækte skole. 

    De hyggelige, familiære omgivelser passer perfekt sammen med børneflokken af 0-6-årige, som ind i mellem ligner en udvidet søskendeflok, der leger på kryds og tværs af alder og køn, så de lærer af og passer på hinanden.

    Bakskulds legeplads har klitlandskabet og Danmarks ældste sømærke, Æ Kåver(Kåveren), som nærmeste nabo

    Midt i Vadehavets unikke natur med klitlandskabet som nærmeste nabo ligger Fanøs sydligste børnehave og vuggestue, et lille og roligt sted med frie og trygge rammer, som både børn, forældre og ansatte sætter stor pris på, og som de alle ved, er noget særligt.

    ”Bakskuld er et helt unikt sted og ligger i de skønneste, autentiske omgivelser med højt til himlen og omkredset af græs, klitter og Sønderhos charmerende, smukke gamle huse. Det er ren ’Alle vi børn i Bulderby-stemning’,” fortæller Clara Tarp Lydom, som sammen med familien for to år siden flyttede fra Nørrebro i København til Sønderho. Deres dengang 4-årige dreng startede i Bakskuld og hans plads er nu taget af datteren på 1 år, som familien trygt overlader til pædagogerne:

    ”Når jeg afleverer min datter om morgenen, bider jeg særligt mærke i, hvor roligt der er. Der er tid til at vågne og tempoet følger børnenes. Vi oplever et personale med en kæmpe kærlighed til børnene, som næsten bliver deres egne.”

    Samme følelse har Sanne efter mere et halvandet årti som pædagog på stedet, som emmer af nærvær.

    ”Vi lærer børnene så godt at kende og får et tæt forhold til dem, når vi ikke er flere. Det bliver næsten familiært og vi får samtidig også et meget tæt samarbejde med forældrene.”

    Bruger lokalmiljøet og naturen

    Bakskuld er hele Sønderhos børnehus og er en stor del af hjertet i byen og lokalmiljøet, som bliver brugt flittigt i dagligdagen.

    Når børn og voksne går i brugsen eller forbi fiskemanden kendes de ved navn, og der falder tit en fiskefrikadelle af til dem, eller en pose boller fra en lokal. Hvis naboens høns får kyllinger, bliver børnene inviteret med ind og kigge og når den lokale skuespiller, der laver børneteater, inviteres de til forpremiere på forestillingen.

    Tæt ved Bakskuld ligger en gymnastiksal, som børnene bruger flere gange om ugen. De danser til folkemelodier fra Sønderho, laver sanglege eller udfolder sig i vilde lege med madrasser, tove og bolde. Det er kun fantasien, som sætter grænsen, og man følger børnenes alder og interesser.

    Den omkringliggende natur og Vadehavet er også en central del af dagligdagen og bruges ofte, når der bl.a. er fokus på områdets flora og fauna. Hver 14. dag kigger Fanøs naturvejleder Marco Brodde også forbi og laver forskellige aktiviteter og ture med børnene, hvor man bl.a. tager ud i skoven, på svampetur eller til vandet. Noget som både børn og deres forældre er begejstrede for.

    ”Bakskuld er noget helt unikt. Her kan jeg aflevere mit barn midt i naturen i en gammel stråtækt skole. Placeringen helt op imod klitterne i Sønderho giver en samhørighed med naturen omkring, når man kan høre vandet bruse og vinden suse,” forklarer Emil Lodal Malling, hvis knapt 3-årige datter er familiens tredje barn i Bakskuld.

    Fællesskab ruster børnene til fremtiden

    I Bakskuld kommer er der mange søskendepar og børnene leger også meget med hinanden i fritiden. Det skaber nogle tætte relationer, som både giver tryghed og færdigheder.

    ”I Bakskuld leger børn på tværs af alle aldre, de lærer at tage hensyn til hinanden og de relationer, de skaber i Bakskuld, tager de med sig videre, når de starter i skole. Børnene har deres hverdag i trygge, genkendelige omgivelser. Vi oplevede det havde stor betydning for vores drengs trivsel og selvtillid, at han hurtigt følte sig som en del af børnefællesskabet i Bakskuld,” forklarer Clara Tarp Lydom.

    Det meste af institutionen blev renoveret for to år siden, og der er bl.a. både maleværksted, stort legerum og køkken/spiserum.

    Det billede kan Emil Lodal Malling også nikke genkendende til som forælder.

    ”Børnene er i alderen 0-6 år, og det giver dem gode muligheder for at lære værdien i at tage hensyn til andre. Jeg har nu mit tredje barn i Bakskuld, og jeg ville ønske at flere børn fik lov at opleve glæden i det lille fællesskab, der klargør dem til mødet med resten af verden.”

    Bakskuld børn rustes også til mødet med verden og skolegangen via et fint samarbejde omkring førskolebørnene, der gennem hele deres sidste børnehaveår regelmæssigt er i kontakt med deres kommende klassekammerater i Nordby.