Gå til hovedindhold

Fakta om vinddrevne køretøjer på Fanø og Rømø

Forvaltningen ved Fanø Kommune har på grund af meget stor interesse for sagen om vinddrevne køretøjer på Fanø og Rømø - af hensyn alle interessenter - fundet det hensigtsmæssigt at beskrive sagens forløb.

14. mar. 2025

Indhold

    Der er mange parter, der lige nu arbejder hurtigt og positivt for sagen, og det er forvaltningens håb, at der hurtigt kan findes nogle gode løsninger.

    Forløbet i sagen om vinddrevne køretøjer på Fanø og Rømø:

    Dato Aktivitet
    18. juli 2023

    Fanø Kommune modtager skrivelse dateret den 18. juli 2023:

    I forbindelse med behandling af en konkret henvendelse fra en borger om anvendelse af kitebuggies og overholdelse af færdselslovens regler på Fanø Strand er det konstateret, at der på Fanø Strand og Rømø Sønderstrand findes områder, hvor der anvendes vinddrevne køretøjer (kitebuggies, blokarts og strandsejlere) på nærmere anviste områder.

    På den baggrund foreslås det, at der nedsættes en projektgruppe med deltagelse af repræsentanter for Fanø Kommune, Tønder Kommune, Naturstyrelsen samt Syd- og Sønderjyllands Politi. Formålet hermed er at drøfte de og vurdere de sikkerhedsmæssige problemstillinger samt udarbejde forslag til, hvorledes de sikkerhedsmæssige forhold kan forbedres for trafikanterne på Fanø Strand og Rømø Sønderstrand, herunder i relation til den kørende trafik og anvendelse af vinddrevne køretøjer.

    30. august 2023

    Politiet udsender kort dagsorden til mødet den 11. september 2023 kl. 10.

    Dagsorden:

    1. Velkomst
    2. Præsentation af deltagerne
    3. Fremlæggelse af problemstilling
    4. Nedsættelse af arbejdsgruppe med medlemsnavne til det videre arbejde, herunder forventet tidsramme
    5. Eventuelt
    6. Næste møde
    17. oktober 2023

    Politiet udsender kommissoriet, hvor formålet med arbejdsgruppen fremgår:

    At Naturstyrelsen, Fanø og Tønder kommune samt politiet sammen får udarbejdet og gennemført en ensartet styringsmodel for, hvorledes der kan sikres en afvikling af kørsel med vindfølsomme køretøjer på Fanø strand og Rømø Sønderstrand, som tager højde for den fornødne trafiksikkerhed, beskyttelse af naturen samt den enkelte borgeres ret til, i forhold til Naturbeskyttelsesloven, frit at færdes langs de nævnte strande.

    1. november 2023

    Efter tilbagemelding fra alle deltagerne, bliver det første møde afholdt tirsdag den 14. november kl. 10 på adressen Naturstyrelsen, Ålholtvej 1, 6840 Oksbøl.

    Dagsorden:

    • Kort præsentation af deltagerne, da nyt medlem fra Tønder kommune er udpeget til at indgå i projektet
    • Kort gennemgang af kommissoriet
    • Den videre proces i arbejdet, herunder fastlæggelse af møderække og dato
    • Eventuelt

    Opgaven til første møde: Hver interessent i gruppen anmodes forud for mødet at forholde sig specielt til analysens omfang og forelægge/medbringe relevant dokumentation inden for eget ansvarsområde.

    15. november 2023

    Politiet sender referat fra møde den 14. november 2023, hvor der står følgende angående Fanø:

    Efter drøftelserne var der enighed om, at det er trafiksikkerhed, som skal være i fokus, hvorfor vinddrevne køretøjer og motordrevne køretøjers kørsel på strandene skal afskilles. Det ikke er tanken at afskære nogen fra at benytte stranden til fods eller kørsel i bil i forhold til det, som kendes i dag.

    Forslag Fanø:

    • Område 4 i aktivitetsplanen udpeges til kitebuggy-område, hvor der skal være en korridor for de kørende.
    • Korridoren skal placeres op mod klitrækken og have en bredde, der er tilstrækkelig stor til, at der kan parkeres med køretøjer, der har medbragt udstyr til kørsel med vinddrevne køretøjer, ligesom der skal kunne passere to køretøjer i hver kørselsretning. Der bør tages nødvendig hensyn til, at klitrækken årligt flytter sig i vestlig retning. Hensynet skal tage højde for, at den opsatte afmærkning, som skal adskille motordrevne køretøjer og vinddrevne køretøjer, kan forblive placeret i den periode, som normalt går før naturlig udskiftning.
    • Indskrænkningen i anvendelsen af område 4 er for at kunne tilgodese trafiksikkerheden for motordrevne køretøjer og førerne af de vinddrevne køretøjer.
    • Indskrænkning ved pælemarkering og skiltning
    • Formidling af ændringerne
    • Fanøs repræsentant går tilbage til Fanø Kommune med forelæggelse af forslaget og stillingtagen til næste møde.
    11. december 2023

    Politiet indkalder til møde den 16. januar 2024 med følgende dagsorden:

    • Godkendelse af referatet fra sidste møde
    • Opsamling og status på problemområderne, som blev udpeget ved første møde
      1. Fanø - forslaget vedr. område 4 i aktivitetsplanen
      2. Rømø - forslaget om Rømø kan tiltrædes
      3. Rømø - forslaget om bedre afmærkning
      4. Fanø - hvem er reelt ”lodsejer” til område 4 i aktivitetsplanen
      5. Definitionsafklaring på vindfølsomme køretøjer
    • Hvordan skal overtrædelserne håndteres og efter hvilken hjemmel
    • Videre proces
    • Eventuelt
    • Næste møde
    18. december 2023

    Fanø Kommunes byråd orienteres om sagen på temamødet før byrådsmødet.

    31. januar 2024

    Fanø Blokart inviteres til orienteringsmøde den 8. februar 2024 på Fanø Rådhus.

    6. februar 2024

    Club Fanø inviteres til orienteringsmøde den 22. februar 2024 på Fanø Rådhus.

    4. april 2024

    Der er afholdt møde 3 den 4. april 2024 på Rømø ved Naturstyrelsen.

    5. april 2024

    Dialog mellem Fanø Kommune og Fanø Blokart ift. forslaget fra projektgruppen.

    19. april 2024

    Politiet udsender forslag til afrapportering til projektgruppen. Projektgruppens anbefalinger vedr. Fanø fremgår:

    • Der udpeges et område, beliggende i område 4, som er angivet i Strandaktivitetsplanen for Fanø.
    • Op mod klitrækken friholdes et tilstrækkeligt bredt område, hvor motorkøretøjer kan køre i syd- og nordlig retning, og hvor dette område er adskilt til området, som udelukkende er forbeholdt vinddrevne køretøjer, med en pælerække, hvor pælene i den nordlige og sydlige ende står med tættere indbyrdes afstand end i midten. Der opsættes færdselstavle C22.1 med undertavle – gælder også knallert – i den sydlige og nordlige ende.
    • Ligeledes opsættes en pælerække – på begge sider af det udpegede område - i vestlige retning fra klitrækken mod stranden, hvor der ligeledes opsættes en C22.1 tavle med undertavle – gælder også knallert.
    • Ved nedkørsel på Fanø strand opsættes infotavler, der angiver områdets anvendelse med de restriktioner der gælder de respektive steder.
    • Kommunens hjemmeside opdateres med de ændrede anvendelsesmuligheder, som gælder på Fanø strand, ligesom der kan overvejes udarbejdelse af folder, som oplyser om Fanø og de muligheder der forefindes på øen, samt de restriktioner der gælder.
    • I medfør af naturbeskyttelsesloven kan gående ikke pålægges restriktioner om færdsel på strande, men det sker på eget ansvar, hvilket bør bekendtgøres, evt. på de opsatte infotavler, når man kører ned på stranden.
    • Sommerhusudlejningsbureauer inddrages i formidlingen, ligesom det kan overvejes, at det i forbindelse med færgeoverfarten til øen ved hjælp af digitale infotavler oplyses om muligheder og begrænsninger på øen.
    • De kommercielle aktører på udledning af vinddrevne køretøjer orienteres personligt om de ændrede regler/vilkår.
    • Fanø kommune kan overveje, hvorvidt det er nødvendigt med at udstede et begrænset antal tilladelser til kørsel ned på stranden for de, som har et konkret og begrundet behov, eller hvorvidt det er tilstrækkeligt med adgang via områderne uden for det udpegede område forbeholdt vinddrevne køretøjer.
    • De nye ændringer bør indledningsvis undergives prioriteret politimæssig tilsyn/indsats og håndhævelsen på overholdelse af de nye tiltag kan foregå i henhold til færdselslovens bestemmelser, men bør nok indledningsvis sanktioneres ved påtale, men ved gentagelse ved udstedelse af bødeforelæg.
    • Overtrædelser, hvor vinddrevne køretøjer anvendes på færdselslovens område, kan sanktioneres med beslaglæggelse og konfiskation, jf. straffelovens §75.
    22. november 2024

    På kredsmøde mellem Fanø Kommune og politiet under punkt 7. "Emner fra Fanø Kommune" blev strandsejlere drøftet.

    24. februar 2025

    Fanø Kommune modtager indbydelse til interessentmøde den 28. februar 2025 og anmodes om at invitere interessenter.

    24. februar 2025

    Erhvervs-, natur- og teknikudvalget orienteres om ny praksis fra politiet vedrørende strandsurfing.

    28. februar 2025

    Politiet afholder møde med interessenter på Politigården i Esbjerg. Politiet orienterer om en ”ændret praksis”, hvorefter det som udgangspunkt er ulovligt at køre med strandsurfere på standen, men at der kan søges om tilladelse til ”enkeltstående arrangementer”.

    På orienteringsmødet tilbyder Destination Vadehavskysten at forestå og koordinere arbejdet med en fælles løsning. Dette accepteres af de tilstedeværende aktører.

    Politiet udsender efterfølgende en pressemeddelelse om orienteringen og skriver her bl.a.: ”Hvis der er tale om enkeltstående arrangementer med strandsurfere, vil arrangøren kunne søge om tilladelse hos politiet på lige fod med øvrige arrangementer, hvor der i de enkelte tilfælde tages stilling til vilkår for en tilladelse. Det kan i dette tilfælde være krav om tilstrækkelige sikkerhedsmæssige foranstaltninger omkring kørslen, for at den kan gennemføres.”

    2. marts 2025

    Fanø Kommune er i løbende dialog med aktører på Fanø ift. at finde eventuelle løsninger, der kan imødekomme kravet om ”tilstrækkelige sikkerhedsmæssige foranstaltninger omkring kørslen”.

    2. marts 2025

    Destination Vadehavskysten orienterer alle partnere, medlemmer og aktører om, at man arbejder på at finde løsninger både ift. aktørerne på stranden men også ift. andre konsekvenser for turisterhvervet.

    4. marts 2025

    Forvaltningen har den 4. marts 2025 besigtiget buggyområdet på stranden sammen med lokalpolitiet med henblik på at drøfte mulige fremadrettede løsninger.

    10. marts 2025

    Byrådet orienteres om baggrund og initiativer med henblik på at finde løsninger.