Gå til hovedindhold

Bosætningsindsatser skal fortælle historier fra hverdagen på Fanø

”Forestil dig at bo på Fanø hele året”. Sådan vil budskabet være i Fanø Kommunes nye indsatser for at styrke bosætningen. Indsatser som bl.a. henvender sig til øens gæster. Mange af Fanøs nuværende borgere er nemlig ofte startet som gæster på øen; fx som besøgende hos familier og venner, til musikfestivaler eller som sommerhusgæster.

4. apr. 2025

Indhold

    Baggrunden er alvorlig nok for det lille øsamfund, hvor børnetallet falder, og hvor der er kommet færre borgere i den erhvervsaktive alder. Udviklingen viser, at Fanø Kommune for første gang i mange år oplever en negativ befolkningsvækst. Der bor i dag 3.300 indbyggere i ø-kommunen. Heraf er kun 43,9 procent i den erhvervsaktive alder (25-66 år). Og det er allerede nu langt under gennemsnittet for Syddanmark på 53,5 procent og landsgennemsnittet på 55 procent.

    Hvor Fanø Kommune på den måde oplever at have færre borgere til at løfte opgaverne på arbejdsmarkedet, stiger antallet af ældre medborgere til gengæld eksplosivt. I perioden 2019 til 2024 er befolkningstallet blandt de ældste steget med 15 procent for aldersgruppen 67 år og derover. Prognosen peger desværre mere i den retning.

    Derfor skal der gøres noget – og derfor har Fanø Kommune lagt en strategi for både at få flere unge børnefamilier til at flytte til og for at få fastholdt dem, som allerede bor på øen.

    ”Den demografiske skævhed præger allerede kommunen. Heldigvis forsøger vi at holde fast i de unge i lokalsamfundet ved at iværksætte nye tilbud målrettet netop dem. Senest har Fanø Kommune fx åbnet et ungehus - og der iværksættes nu flere tiltag for børnefamilierne på øen”, fortæller Jacob Bay, som arbejder med bosætning i Fanø Kommune.

    Kampagnefilm om det gode hverdagsliv på Fanø

    Fanø er stadig et fantastisk sted at vokse op som barn og som ung. Det har ikke ændret sig. Naturen er stadig lige uden for døren. Fællesskabet er nært, og Fanø har et bredt udbud af foreninger og fritidsaktiviteter.

    Mange kender allerede til ferielivet på Fanø. Nu skal de også lære hverdagslivet at kende. Hen over sommerhalvåret vil Fanø Kommune få produceret 8 små film om den trygge og frie hverdag, man møder som børnefamilie, når man bor på Fanø.

    Annesofie Karstensen flyttede tilbage til Fanø fra København for et halvt år siden med hendes mand Jannik og deres toårige Frede. Hun fortæller om at skulle medvirke i de nye kampagnefilm:

    ”Jeg kan godt tilslutte mig budskabet bag de nye film. Da vi flyttede til Fanø, var det fordi, at vi ønskede at sætte tempoet ned og fokusere mere på nærheden til familien og vores lille dreng. Det og meget mere får man på Fanø - og derfor har vi valgt at medvirke i bosætningskampagnen for Fanø”.

    Partnerskaber med lokalsamfundet

    Det er en stor opgave at arbejde op mod en udvikling med færre børn og færre voksne i den erhvervsaktive alder. Derfor har kommunen været rundt og tale med flere foreninger og erhvervsdrivende om et tættere samarbejde om nye tilflytterarrangementer og markedsføringen af øen.

    ”Vi står alle sammen på den samme brændende platform. Derfor har vi rakt ud til lokalsamfundet for at få hjælp til at løfte opgaven med at få vendt udviklingen. Det er helt afgørende, at alle støtter op om vores strategi. Fx har jeg aftalt med Nordby Handelsstandsforening, at de hjælper os med at udbrede vores budskab til deres kunder hen over hele turistsæsonen”, fortæller Jacob Bay fra Fanø Kommune.

    Mette Hyttel fra Nordby Handelsstandsforening fortæller: ”Vi har i vores erhvervsforening committet os til at støtte op om Fanø Kommunes bosætningsindsatser. På Fanø smelter fortællingen om de autentiske ferieoplevelser mere og mere sammen med det ø-liv, man får, når man bor her hele året. Det har jeg selv erfaret som tilflytter, og mange af vores gæster tiltrækkes netop af forestillingen om det gode ø-liv. Det giver derfor god mening, at vi som erhvervsforening fx støtter op om kommunens bosætningsindsatser.”

    Ud over handelsstandsforeningen i Nordby har Fanø Kommune holdt samarbejdsmøder med foreningen Sønderholiv, Fanø Hallen, Fanø Vesterland og Destination Vadehavskysten. Samtidig er Fanø Kommune pt. ved optage 9 nye foreningsfilm med de folkeoplysende foreninger, som skal give et portræt af de sunde fællesskaber, lokalsamfundet på Fanø byder på for borgere i alle aldre - men særligt for børn og unge. Det er disse foreninger som i høj grad præger hverdagen for familierne på Fanø, og derfor skal filmene både bruges som middel til rekruttering af nye medlemmer til foreningerne og samtidig være med til at formidle fortællingen om ø-livet til nye borgere.

    Pulje til borgerdrevne initiativer

    Som en indsats for både at holde på og tiltrække nye familier til Fanø, støtter Fanø Kommune det næste års tid en ny forening, som står for fællesspisning for børnefamilier på øen. I foreningen mødes 15 børnefamilier hver anden uge til fællesspisning i Fanø Hallen, og foreningen har indvilget i at sørge for, at der løbende kommer nye familier med i fællesskabet samt at understøtte nye netværk mellem tilflytterfamilierne.

    ”Vi ved, at de netværk og venskaber, som skabes lokalt på Fanø, er vigtige, for at få børnefamilierne til at blive boende på øen. Det er via de gode fællesskaber, at man finder trivslen og den særlige nærhed, der kendetegner et sted som Fanø. Partnerskabet med ”madklubben” er en gave i vores bestræbelser for at få de gode historier ud om ø-livet, som det rent faktisk leves på Fanø”, fortæller Jacob Bay.

    Madklubben på Fanø, som foreningen kalder sig, har også indvilget i at være ambassadører for ø-livet på en række arrangementer for potentielle tilflyttere hen over året.

    Lanceringen af nye kulturoplevelser målrettet børnefamilier er også en del af strategien for fastholdelsen og allerede i påskeferien kan familierne glæde sig til to teaterforestillinger for de allermindste hos TeaterBLIK.

    Flere tiltag er på vej, som netop tager afsæt i at skabe gode oplevelser i hverdagen for de lokale børnefamilier - og kommunen vil samtidig invitere besøgende børnefamilier med ind for at se, hvad ø-livet kan tilbyde.

    Kontakt

    Bosætningskonsulent

    Jacob Kristian Bay

    Telefon: 76 66 06 45

    Mobil: 26 18 45 52

    E-mail: bgskjb@fanoe.dk