Sidste sommer sigtede politiet over 1.000 personer for spritkørsel. Nu sætter Fanø Kommune, Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden fokus på problemet med spritkørsel i sommervarmen. Politiet varsler ekstra spritkontroller.

Stort set alle danskere tager afstand fra spritkørsel, men alligevel er der mange, der tager chancen. Sidste sommer sigtede politikredsene 1.028 personer for spritkørsel alene i juni og juli.

Med sommerens aktuelle komme er Fanø Kommune, Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden derfor klar til at minde alle om, at man bør lade bilen stå, når man har drukket mere end én genstand. Kampagnen "Klar til et pust" vil kunne ses på plakater langs Fanøs veje.

Er du i tvivl – lad bilen stå!
Selv om antallet af spritbilister på vejene er faldet hen over årene, er spritkørsel stadig et problem for trafiksikkerheden.

I en undersøgelse, som Epinion har gennemført for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden i 2020, svarer otte procent af bilisterne, at de inden for det seneste år har kørt bil, selv om de var i tvivl om deres promille. Blandt mændene er det 10 procent. Værst ser det ud blandt de 17-35-årige, hvor 16 procent har kørt afsted, selv om de var usikre på, om de havde drukket for meget.

- Er du det mindste i tvivl om din promille, så lad bilen stå. Det kan være ekstremt risikabelt at køre. Du risikerer at skade dig selv eller andre, blive sigtet for spritkørsel og miste kørekortet. Så før du drikker den første genstand, så få planlagt, hvordan du kommer sikkert hjem fra middagen eller festen, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Gode råd:
Overvej altid, hvordan du kommer hjem fra en fest, hvis du tager bilen. Der er større chance for, at du handler fornuftigt, hvis du har overvejet situationen, mens du var ædru.

Hvis du får gæster på besøg, så spørg dem, hvordan de kommer hjem, før I nyder den første genstand. Server drikke uden alkohol til dem, der er i bil.

Se her hvad straffen er for spritkørsel: https://www.sikkertrafik.dk/raad-og-viden/i-bil/spirituskoersel