Sænk farten – bare lidt. Sådan lyder budskabet i den landsdækkende færdselskampagne, som Fanø Kommune netop nu tager del i.

Måske har du allerede spottet de blå skilte med budskabet om at sænke farten i Fanøs vejkanter. Hvis ikke du har, så sker det forhåbentlig snart, for budskabet om at sænke farten bare lidt er af kæmpe betydning. Undersøgelser viser, at kører man 93 kilometer i timen i stedet for 80, så er der dobbelt så stor risiko for at blive del af en dødsulykke.

Det er også et faktum, at rammer man et vejtræ med 90 kilometer i timen, så svarer det til et fald fra 12. sal – og sådan kunne man blive ved.

Der er med andre ord masser af gode argumenter for at sænke farten lidt.

På Fanø er det særligt på den lange, lige strækning mellem nord og syd og på Kirkevejen i Rindby, at der indimellem trædes lidt for hårdt på speederen. Det er ikke bare farligt, men skaber også utryghed og irritation hos dem, der oplever andre køre for hurtigt. Faktisk viser en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik, at flere end ni ud af ti danskere oplever, at der bliver kørt for stærkt i deres lokalområde. Og for flere end otte ud af ti skaber den høje fart utryghed, irritation eller bekymring for egne eller andres børn.    

- Mange bliver utrygge, når der bliver kørt for stærkt i deres eget lokalområde, og det er bestemt ikke uden grund, fordi for høj fart er en afgørende faktor i mange ulykker. I cirka 75 procent af dødsulykkerne med for høj fart kunne ulykken helt være undgået, hvis ikke der var blevet kørt for stærkt. Vi sparer ikke ret meget tid ved at køre for stærkt, men vi tager en stor risiko, når vi gør det, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik, der står bag den aktuelle fartkampagne, som Fanø Kommune – sammen med 73 andre danske kommuner – lige nu tager del i.